Szabályozás

2024.09.11. 06:50

Eddig kell lecserélni a plug-in hibridekről a zöld rendszámot

Idén ősztől jelentős változások léptek életbe a zöld rendszámtábla szabályozásában. Egy friss kormányrendelet alapján a plug-in hibridek már nem kaphatnak zöld azonosítót, a már korábban kiadott zöld rendszámtábla is lekerül az autókról.

Lukács Zsófia

A plug-in hibridek – külső töltésű és növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik – szeptembertől már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor.  

zöld rendszám
Szeptember 1-jétől a zöld rendszámra kizárólag a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek jogosultak
Fotó: VAKS-Stock Agency / Forrás: Shutterstock/Illusztráció

– Szeptember 1-jétől a világoszöld rendszámra kizárólag a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek jogosultak az első belföldi forgalomba helyezés során, amely változás természetesen a nógrádi autókereskedéseket is érinti – tájékoztatta portálunkat a Építési és Közlekedési Minisztérium.

Meddig használhatják a zöld rendszámot?

Kiemelték, hogy az 5N (növelt hatótávolságú) vagy 5P (külső töltésű) környezetvédelmi osztályba sorolt gépkocsira kiadott zöld rendszámtábla, világoszöld alapszínű, különleges rendszámtáblával ellátott gépjárművekkel 2026. november 30-ig lehet részt venni a közúti forgalomban. Ennek megfelelően, a járműtulajdonos döntésének függvénye, hogy meddig használja a világoszöld alapszínű, különleges rendszámtáblát, és mikor kéri annak cseréjét fehér alapszínű rendszámtáblára.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumtól megtudtuk, hogy a járműtulajdonos kérheti a meglévő rendszámának azonos karakterekkel történő cseréjét fehér alapszínben, de kérhet új karakterekkel járó átrendszámozást is, ebben az esetben új típusú rendszámtáblát kap.

 A járműtulajdonosok nem kapnak felszólítást a rendszámcserére, tekintettel a jogszabályban előírt kötelezettségére. A rendszámcserét vagy az átrendszámozást a járműtulajdonosnak/üzemben tartónak kell kezdeményeznie.

Kivonják a forgalomból

Arra is kitértek, hogy amennyiben a rendszámcsere vagy az átrendszámozás nem történik meg 2026. november 30-ig, akkor az ellenőrző hatósági személy a hatósági engedélyt és jelzést a helyszínen elveszi és a járművet a hivatalból indult eljárás során a rendszámtábla cseréjéig vagy a jármű átrendszámozásáig ideiglenesen kivonja a forgalomból.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában