Gyász

2024.09.17. 13:54

Gyász: 81 éves korában elhunyt a balassagyarmati festőművész

Nyolcvanegy éves korában elhunyt id. Telek Zoltán festőművész – osztotta meg a hírt Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a Facebook-oldalán.

Lászlók Judit

A polgármester így búcsúzott az ikonikus festőművésztől: „Kereken egy évvel ezelőtt nyitottuk meg 80. születésnapodat köszöntő kiállításodat a barátokkal, tisztelőkkel a dugig telt Jánossy Képtárban. Pár nappal később megleptél édesapám tökéletes portréjával, örökre hálás leszek érte. Ma pedig úgy döntöttél, hogy Balázs fiadhoz költözöl a mennyei műterembe. Telek Zoltán festőművész, muzsikus, kertész, apa és nagypapa 81 évet élt. Sosem felejtjük derűs szellemed, tangóharmónika játékod, mágikus festményeid. Isten veled, Zoli! Őszinte részvétem a családnak.”

81 éves korában hunyt el id. Telek Zoltán festőművész
81 éves korában hunyt el id. Telek Zoltán festőművész
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Archív fotó: Nool.hu

Egy éve nyílt tárlata a festőművésznek

Idősebb Telek Zoltán festőművésznek napra pontosan egy évvel ezelőtt nyílt életműkiállítása a balassagyarmati Jánossy Képtárban. Az eseményen a festőművész méltatásakor elhangzott, hogy id. Telek Zoltán 1943. március 13-án született a felvidéki Losoncon. Pici gyermek volt, amikor szülei Ipolytarnócra költöztek. Iskoláit Ipolytarnócon, Balassagyarmaton és Budapesten végezte. Kora gyermekkorától igazán izgalmasnak tartotta a rajzolást és a festést, emellett pedig zenélni is tanult. Kedvelt témái a tájképek és a portrék, ez utóbbiból sok magántulajdonban és közintézményekben van elhelyezve. Képein a tiszta színek dominálnak, élettel teli festményei jó megfigyelőképességről tanúskodnak. Kedvelte a klasszikus mestereket, de szívesen alkalmazta a modern technikákat is. Olykor egyszerre több képen is dolgozott, kreatív és néha meghökkentő képkivágásokat alkalmazott. Az alkotás öröméért festett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában