Madárvilág

7 órája

Rekordok dőltek: kiemelkedő volt az idei év a gólyák számára Nógrádban

Vármegyénkben idén nyáron 101 gólyafészekben volt sikeres a költés, ezekből 327 fióka repült ki. Az egy fészekre vetített fiókaátlag így 3,24 volt, megdőltek az eddigi rekordok.

Gulyás Edina

Kiemelkedően jó volt az idei év a gólyák számára Nógrádban, rekordok dőltek meg

Fotó: Illusztráció: MW

Már a tavalyi év is kedvező volt a gólyák számára, idén azonban még szerencsésebben alakultak a körülmények. Több szempontból is rekordok dőltek meg szűkebb hazánkban. 

Rekordok dőltek, kiemelkedő a fiókák száma
Rekord mennyiségű gólyapár kezdett költésbe, rekord a fiókák száma is az adatok összesítése után

Rekord mennyiségű pár kezdett költésbe

– Rekord mennyiségű pár kezdett költésbe Nógrádban, ez több mint 110 fészket jelent, azokból 327 fióka repült ki, ami átlagosan fészkenként 3,24 fióka – tájékoztatott Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke. Ebben az évben a költési időszakban nem volt jelentős esőzés, így az nem tette tönkre a fészkeket, ahogy tavaly. Azonban a hideg tavasz miatt később kezdődött a költés.

Mint mondta, június végén egy időre megszűnt a táplálékforrás, ezért nem tudtak olyan intenzíven fejlődni a fiókák. Erre az évre jellemzőek voltak még a nagy fészekaljak és a viszonylag kései kirepülés. 

Ritka, ha öt fióka nevelkedik egy fészekaljban. Idén több ilyen is volt Nógrádban
Fotó: Beküldött

Ipolyvecén tíz gólya alapított családot

– Olyan sok fészek és költés volt idén Nógrádban, mint még soha, amióta megfigyeléseket végeznek a szakemberek. Minden szempontból rekord ez az év a gólyák számára – hangsúlyozta Papp Ferenc, aki arra is kitért: jellemzően három-négy fióka volt egy fészekben, de egyebek mellett Nagybárkányban, Karancslapujtőn, Ipolytarnócon és Szurdokpüspökiben öt-öt is kikelt a tojásokból. Ez a szám volt a legmagasabb. Ludányhalásziban hét pár költött sikeresen, míg Ipolyvecén 10 gólyapár alapított családot. 

Több településen ismét megjelentek az égi vándorok

Mint mondta, idén több községben is megjelentek új fészkek. Sikeres költés volt ezek közül Mátramindszenten, amire az utóbbi hatvan évben, amióta megfigyeléseket végeznek, nem volt példa. Sajnos a június eleji viharban a tojó és az egyik fióka megsérült, amelyek a budapesti állatkertben lábadoznak. Palotáson sem volt az 1990-es évek óta költés, idén ott is otthonra lelt egy gólyapár. Ugyanez igaz a Kis-Zagyva-völgyben található településekre is. 1980 és 2020 között nem fészkelt itt gólya, de tavaly már Nagykeresztúron , Nagybárkányban és korábban Lucfalván is megjelentek, idén pedig Márkházán is. A kimagasló számok a legelők újbóli használatbavételének köszönhetők, ami Nógrádra napjainkban jellemző. 

– Már nincs fészekben gólya Nógrádban. A fiókák kirepülése idején megszaporodott az áramütések száma is. Mátraverebély, Szentkút, Rákóczibánya, Tar környékén csapatosan gyülekeztek a kajtárgólyák. Azonban ezen a területen sok légvezeték fut, azok legalább tíz madár pusztulását okozták – ismertette Papp Ferenc, aki több különleges esetet is említett. 

Adoptálás is történt térségünkben

Heréden, Heves vármegyében éppen a  kikelési időszakban ütötte agyon a tojót az áram, öt fióka maradt a fészekben. A teljes fészekalj bekerült a fővárosi állatkertbe, annak érdekében, hogy életben maradjanak. Éppen ebben az időben fázott fel és pusztult el négy tollas apróság a szügyi fészekben. Az be van kamerázva, így a szakemberek értesültek arról, hogy egy tojásra még visszaült a madár, ezt kihasználva, a herédi fészekből mentett gólyákat is ide helyezték. Az adoptálás sikeres volt, három fióka kirepült ennek köszönhetően. Szécsényben hasonló ideiglenes örökbefogadással mentették meg két gólya életét. 

– A rekordok sorát tovább növelte, hogy a madártani egyesület által szervezett gólyagyűrűzésen soha nem vettek még annyian részt, mint idén. A hat napos programsorozat több mint hétszáz érdeklődőt vonzott – fogalmazott Papp Ferenc. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában