Felhívás

2 órája

Online csalókra figyelmeztetnek a nógrádi rendőrök

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet az sms-ben, illetve az e-mailben érkező, anyagi hasznot ígérő csaló üzenetekre.

Nagy Orsolya

Számos módon próbálkozhatnak az online csalók szűkebb hazánkban is – közölte Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az online csalók ma már számtalan módon próbálnak pénzt és adatokat szerezni
Az online csalók ma már számtalan módon próbálnak pénzt és adatokat szerezni
Forrás: Shutterstock

Mint fogalmazott: hol ajándékpontok beváltásáról, hol pedig nagy összegű nyereményről küldenek értesítéseket a csalók, és ezzel próbálják meg rábírni a sértetteket a személyes és a banki adataik megadására. Hozzátette: előfordulhat olyan üzenet is, amelyben külföldön élő ismerősének vagy a család egy rég nem látott tagjának haláláról értesítik a kedves rokont, és nagy összegű örökség átvételét helyezik kilátásba, ha kitölti a csatolt értesítést vagy megnyit egy linket.

Legyünk óvatosak, mert könnyen átverhetnek az online csalók!

– A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt kapcsán arra kéri a lakosságot, hogy figyeljenek oda azokra a jelekre, amelyek arról árulkodhatnak, hogy csaló üzenettel állnak szemben. Az első és legszembetűnőbb, hogy a csaló sms-ek és e-mailek szövege hibás magyarsággal íródik. Amennyiben ilyet tapasztalnak, rögtön gyanakodjanak. Emellett mindig nézzék meg az sms-t küldő telefonszámát vagy e-mail esetén a feladó elektronikus címét. Rögtön legyen gyanús, ha külföldi telefonszámról érkezik az sms, vagy az e-mail feladója külföldi és túl hosszú az e-mail cím – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens.

Tamás-Kovács Andrea arra is kitért, hogy olyan eset is előfordulhat, amely során magyar telefonszámról küldik az üzenetet a kibertérben megbújó csalók. Ekkor sem hagyják magukat átverni! Érdemes ilyen esetekben ellenőrizni az online vagy telefonos tudakozóban, hogy kihez tartozik a telefonszám, amelyről az értesítést kapták. Amennyiben az sms vagy az e-mail egy hivatkozási linket is tartalmaz, nézzék meg hová szeretnék átirányítani! Ha nem .hu a végződés, akkor szinte biztos, hogy csalás. A hu-com. például abszolút átverés.

A sajtóreferens hangsúlyozta: ismeretlenektől kapott linket még csak véletlenül sem szabad megnyitni. Amennyiben valamely szolgáltató nevében érkezik üzenet, ellenőrizni kell annak valódiságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában