Történelmi gyökerek

3 órája

Együttműködési megállapodást kötött az MKI, a baptista egyház és a Baptista Szeretetszolgálat

Együttműködési megállapodást kötött a Magyarságkutató Intézet (MKI), a Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat hétfőn Budapesten.

MW

A Magyarságkutató Intézet, a baptista egyház és a Baptista Szeretetszolgálat együttműködési megállapodáskötése

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a megállapodás aláírásakor tartott sajtótájékoztatón kiemelte: 

1523-ban megalakult Magyarországon a baptista egyház, amely történelmi egyházzá vált, és 500 éven keresztül képviselte mindazt, ami érték az emberek életében. 

Elsősorban a hitet, az erkölcsöt, az oktatást, a magyar hagyományokat, általában a magyar kultúrát – tette hozzá.

Kitért arra, hogy 

a magyar kormány 1999-ben és 2021-ben együttműködési szerződést kötött a baptista egyházzal.

Közölte azt is, a Magyarságkutató Intézetet azért hozta létre Magyarország kormánya, hogy a magyar identitást, eredettudatot, kultúrát, hagyományokat, történelmet, annak értékeit megtisztítsa a rárakódott értéktelen, hamis, félrevezető állításoktól. 

Az igazságot és az értéket próbáljuk meg megközelíteni az elérhetőség legmagasabb szintjén 

– fogalmazott.

KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet (MKI) főigazgatója, tiszteletbeli elnöke
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Kiemelte: 

a baptista egyház és az intézet céljai egybeesnek, az együttműködés az eredmények összegzése, szintetizálása a minőség magasabb fokát jelképezi.

Elhangzott, az idei év végén közösen szerveznek konferenciát, ahol az egyháztörténet is szerepet kap.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke hangsúlyozta: 

a magyar baptisták elődeikkel, az anabaptistákkal együtt több mint 500 éve vannak jelen a Kárpát-medencében. 

Az azóta eltelt évszázadok sokszor viharos magyar történelmének fontos, de máig kevéssé ismert szelete az anabaptisták és baptisták történelme, valamint azok az értékek, amelyeket hozzátettek népünk megmaradásához és fejlődéséhez

– emelte ki.

Hozzátette: megtiszteltetés, egyben nagyszerű lehetőség számukra az együttműködési megállapodás megkötése. A jövőben megosztják kutatási eredményeiket, konkrét projekteket, kutatásokat is indítanak.

PAPP János
Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház egyházelnöke 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A közösség értékei közül kiemelte az önkéntességet, a személyes hitet, valamint a hozzáértést és kreativitást. Az utóbbiakról szóval elmondta: anabaptista habán elődeik a 16-17. században ismert szakemberek voltak, az úgynevezett habán udvarok mesterembereinek munkáját az akkori kor főemberei előszeretettel vették igénybe. Az anabaptisták kreativitásának sok értékes gyümölcse lett, köztük a habán kerámiák és dísztárgyak – tette hozzá.

Mára a baptisták nagy családja világszerte csaknem 120 milliós közösséget jelent, amelynek része a magyarországi közösségi élet

– mondta, hozzátéve: itthon 300 településen vannak gyülekezeteik, és a közösségükhöz kapcsolódók száma meghaladja a százezret.

Ennek a történelmi gyökerekkel rendelkező közösségnek az önismeretét, a következő generációk nevelését, valamint a társadalmi közismeretet segítheti az MKI és egyházunk, valamint fő szociális- és segélyszervezetünk együttműködése

– hangsúlyozta. Kiemelte: nagyra becsülik az intézet munkáját, amelyhez szeretnének a maguk eszközeivel hozzájárulni.

Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási és kulturális főigazgatója Szilágyi Béla elnököt képviselve elmondta: szeretnék feltárni azokat a habán, anabaptista emlékeket a Kárpát-medencében, amelyek egyedülállóak a világon. 

Az Európában eddig fellelt 462 dokumentumból 400 található az egykori magyar királyság területén, ebből 80-nál több Magyarországon

– mondta, hozzátéve: a baptista tudástár projektben ezeket az emlékeket begyűjtik és megosztják.

Ez a digitális könyvtár, múzeum már elérhető, a tudástár napról napra bővül - mondta, hozzátéve: céljuk, hogy közzétegyék ezeket a dokumentumokat, vizsgálhatóvá, kutathatóvá tegyék. Az MKI támogatásával a sárospataki, esztergomi, soproni leletek is vizsgálhatóvá válnak - emelte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában