Szabályozás

2024.08.26. 13:33

Mobiltelefon az iskolában, így korlátozzák az okos eszközöket szeptembertől

A közelmúltban hivatalosan is megjelent a rendelet, amely korlátozza az okos eszközök iskolai használatát. A szabályozás szerint tanítás előtt el kell venni a mobiltelefonokat a tanulóktól, s majd csak tanítás végén kaphatják azt vissza. Kiderült, vannak olyan tárgyak is, amelyeket mostantól tilos lesz bevinni az iskolába.

Sipos Nina Vivien

Mobil telefon az iskolában. Mit szabad és mit nem?

Fotó: Shutterstock

Augusztus 8-án jelent meg a hivatalos rendelet a Magyar Közlönyben a telekommunikációs eszközök, például a mobiltelefon és a táblagép iskolai használatáról. A szabályozásban a korlátozottan használható és a tiltott tárgyak listáját is meghatározták, amelyeket nem lehet majd bevinni ősztől az oktatási intézményekbe. 

Reggel elveszik a mobiltelefont, délután pedig visszaadják

A rendelet alapján a telefonokat és egyéb okos eszközöket a diákok magukkal vihetik az oktatási intézményekbe, de a tanítási órák megkezdése előtt, vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt le kell adniuk azokat. A házirendben meghatározottak szerint az eszközöket a nap végén visszakapják a tanulók. 

„A használatában korlátozott tárgyat az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni”, és e tárgyat „a házirendben meghatározott személy veszi át és tárolja visszaadásáig” – olvasható a Magyar Közlönyben.

Az is szerepel a szabályozásban, hogy a tanuló igazgatói vagy tanári engedéllyel magánál tarthat vagy használhat okos eszközöket, de ezt az engedményt adó pedagógusnak vagy intézményvezetőnek rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben – szúrta ki az Index.

Nógrádban is korlátozták a mobil-használatot

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szűkebb hazánkban több oktatási intézményben is vezették már be a telefonok korlátozását, például a dorogházai Móra Ferenc Általános Iskolában reggelente begyűjtik az okos eszközöket, amiket csak az órák után kapnak vissza a fiatalok.

Szabó Zsuzsanna, nógrádi kétgyermekes szülő portálunknak elmondta, hogy ő egyértelműen támogatja az új törvényt, hiszen a diákoknak a tanulmányaikra kellene koncentrálniuk napközben a tanítás ideje alatt, nem pedig a mobiljukat nézni és azt nyomkodni.

–Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, azt gondolom, hogy egy általános iskolás gyereknek még nincs szüksége arra, hogy nála legyen a telefon – fogalmazott az édesanya.

A nool.hu közösségi oldalán megkérdeztünk nemrég olvasóinkat, mit gondolnak a rendeletről. A vélemények megosztóak voltak a témában, ugyanis volt, aki szerint már itt volt az ideje, hogy korlátozzák a telefon-használatot, míg egy másik hozzászólásban azt írták, nem értik, merrefelé is megy az oktatás, hiszen a gyerekek év végén tanulói laptopot kaptak az egyik nógrádi intézményben.

Mit lehet bevinni az iskolába, és mit nem?

Mint kiderült, „használatában korlátozott” tárgyaknak minősülnek a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okos eszközök. Az előírás az általános iskolákban az 1-8. évfolyamon, középiskolákban a 9-13. évfolyamon, a művészeti iskolákban, a kollégiumok foglalkozásain és szakiskolákban egyaránt érvényes. 

A korlátozottan használható készülékek mellett az iskolákba be nem vihető eszközökről is rendelkeztek. Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, és azok a tárgyak, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, továbbá azok a termékek is felkerültek erre a listára, amit 18 év alatti személy nem vásárolhat meg. Ez alapján tiltott tárgy lesz ősztől az iskolában többek között a csúzli, a rugós kés, a gázspray, az elektromos sokkoló, az alkohol- és dohánytermékek, valamint az energiaital is – írta a boon.hu.

Ezeknél a tárgyaknál a tanár felszólíthatja a diákot, hogy adja át, és szükség esetén a szülőt, iskolaőrt, vagy akár rendőrt is értesíthet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában