Iskolai hiányzások

2024.09.04. 12:10

Elektronikus orvosi igazolás a Krétában – vége a papírmunkának?

Szeptembertől jelentős változás lépett életbe az iskolai hiányzások igazolásának módjában, ami a Nógrád vármegyei iskolákat, diákokat, szülőket és persze orvosokat is érinti. A kormány Facebook-oldalán is közzétett hír szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta-rendszer összekapcsolása révén az orvosi igazolásokat ezentúl közvetlenül az iskolák kapják meg elektronikusan.

Nool.hu

Ez a lépés véget vet a régóta fennálló, kizárólag papíralapú gyakorlatnak, amelyben a diákoknak vagy a szülőknek személyesen kellett bemutatniuk az orvosi igazolást az iskolában. Az újítás lehetővé teszi, hogy az orvosi igazolások automatikusan bekerüljenek a Kréta-rendszerbe, ami jelentősen megkönnyíti a szülők és tanárok dolgát egyaránt.

orvosi igazolás, vizsgálat, gyerek, hiányzás, betegség
Betegség miatti hiányzás esetén már elektronikus úton érkezik az orvosi igazolás az iskolába. Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Hogyan kapja meg az orvosi igazolást a tanár?

Az EESZT és a Kréta-rendszer közötti kapcsolatnak köszönhetően, ha egy orvos igazolja a gyermek hiányzását, az adatok automatikusan átkerülnek az iskolába, így a szülőknek nincs többé szükségük arra, hogy papíron vigyék be az igazolást. Ezzel nemcsak az adminisztrációs terhek csökkennek, hanem az adatok biztonságos és gyors kezelése is garantált. A rendszer bevezetése abban is segít, hogy az iskolák naprakész információkkal rendelkezzenek a diákok hiányzásairól, ezzel pedig rengeteg félreértés is elkerülhető.

Mit jelent ez a változás a szülők számára?

Sok szülő számára komoly könnyebbséget jelent az új rendszer. Az orvosi igazolás elektronikus küldésével időt és fáradságot spórolhatnak meg, hiszen nem szükséges többé az orvosi rendelőből hazahozni az igazolásokat, majd azt fizikailag átadni az iskolának. Ez a változás különösen fontos lehet azoknak a családoknak, akiknek több gyermekük van, hiszen így egyszerűsödik és gyorsabbá válik az orvosi igazolások kezelése. Az iskolai adminisztráció is könnyebbé válik, hiszen a digitális igazolásokat gyorsan feldolgozzák, és azonnal megjelennek a Kréta rendszerben.

Tegnapi cikkünkben is írtunk róla, s nem árt újra kiemelni: az eddig használt papíralapú igazolások sem szűnnek meg, ezeket egy esetleges informatikai hiba esetére fenntartják, azonban alapesetben az igazolásokat már az iskola közvetlenül kapja meg digitális úton. Minderről Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára beszélt hétfőn.

Kulcsfontosságú változás a jövőre nézve

Az elektronikus orvosi igazolás bevezetése modernizálja és egyszerűsíti a betegség miatti iskolai hiányzások kezelését, ami egyértelműen pozitív lépés a jövőre nézve. A szülők és tanárok számára is világosabbá válik a folyamat, kevesebb a hibalehetőség, és gyorsabbá válik az információcsere.

Magyarország kormányának szerdai Facebook-bejegyzése is rámutat: ez a lépés nemcsak a szülőknek és gyerekeknek könnyíti meg az adminisztrációt, hanem hosszú távon az iskolai rendszer hatékonyabbá válását is elősegíti. Az államtitkár szerint ezzel a fejlesztéssel hárommillió szülő életét egyszerűsítik jelentősen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában