Kiállítás

Tegnap, 6:50

Benkő Cs. Gyula 70 év képzőművészeti munkája látható Balassagyarmaton

Benkő Cs. Gyula Ferenczy Noémi-díjas iparművész és Horváth Endre-díjas festőművész életműkiállítása nyílt meg a Jánossy Képtárban a napokban. A művész születésének 85. évfordulója alkalmából rendezett tárlat 130 művet mutat be Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Benkő Cs. Gyula munkásságát felöleli az ipari formatervezés, az alkalmazott grafika, a kisplasztikák és a festészet. Ezekből az alkotásokból nyílt életműkiállítás Balassagyarmaton. A kiállító művészt és a közönséget Zolnyánszki Zsolt, a Jánossy Képtár vezetője és kurátora köszöntötte a 70 év munkásságát felvonultató tárlat megnyitóján.  – Benkő Cs. Gyula életműkiállításán 5 teremben közel 130 művet tekinthetünk meg, amely kereken 70 év képzőművészeti munkáját foglalja össze. Láthatunk 2024-ben és 1954-ben készült alkotásokat is – mondta el a galéria vezetője.

Benkő Cs. Gyula Ferenczy Noémi-díjas iparművész és Horváth Endre-díjas festőművész életműkiállítása nyílt meg
Benkő Cs. Gyula Ferenczy Noémi-díjas iparművész és Horváth Endre-díjas festőművész életműkiállítása nyílt meg
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

A kiállítást Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat polgármestere nyitotta meg, aki Nick Cave interjúkötetének soraival vont párhuzamot az alkotó életútjával. „Életem nagy részében egy önmagam körül forgó vad vihar voltam ..., de most már megengedő vagyok a mindannyiunkban meglévő középszerűséggel – idézte Csach Gábor, utalva a művész profán szakralitására, amely hétköznapi módon nyilvánul meg képein, például a kiállítás központi helyén lévő főoltárképen is, ami egy egyszerű itáliai utcaképet ábrázol.

Ígéretes pályán indult el Benkő Cs. Gyula

– A kiállításon előtérbe kerültek azok a képek, amelyek az alkotó szakralitását jelképezik. Művészeti pályája sosem volt tolakodó, ezt az életútja is mutatja. Benkő Cs. Gyula romhányi, majd salgótarjáni tanulmányai után került Balassagyarmatra, ahol a forradalom idején kivette a részét a rendvédelemben, majd Farkas Andrásnak köszönhetően ígéretes pályán indult el az akkori Magyar Iparművészeti Főiskolán. Marino Marini olasz szobrásznál is eltöltött pár hónapot, ahol kamatoztatta tudását. Hazatérve az akkori rendszer megalkuvásaihoz alkalmazkodva az iparművészethez fordult. A formatervezésben, majd a híradástechnikában is jeleskedett, számtalan iparművészeti díjjal elismerték. Mindeközben a festészettel sem hagyott fel – hangsúlyozta Csach Gábor.

Kiemelte: tájképein és a városképei többségén az olasz, a magyar vagy a palóc táj ábrázolása nem konkrét, hanem egyfajta idillt, elemelkedettséget ábrázol. A képeiben van egy rendkívül elmélyült imaszerű szimbolizmus egy idillibb világról.

Maga Benkő Cs. Gyula az előző század művészetéről úgy fogalmazott: „ A 20. század művészetében az analizáló tendenciák domináltak. Az elemeire bontott, szinte már vizuális romhalmazzá vált világ újraépítése, az új szintézis megteremtése lehet a XXI. században a művészet egyik, talán a legfontosabb feladata.

Az életműkiállítás október 20-ig, vasárnapig tekinthető meg a Jánossy Képtárban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában