Emlékév

2 órája

Bereczki Máté születésének 200. évfordulóján emlékeztek Romhányban (fotók)

Bereczki Mátéra, hazánk nagy pomológusára emlékeztek, születésének 200. évfordulóján Romhányban. Hazánk híres gyümölcsnemesítő szakemberének tiszteletére kétnapos eseményt rendezett a település.

Lukács Zsófia

Koszorúztak Bereczki Máté születésének 200. évfordulóján

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Mint arról korábban beszámoltunk: Vezér Attila, Romhány polgármestere a 2024-es évre Bereczki Máté Emlékévet hirdetett a kétszáz esztendeje született, híres gyümölcsnemesítő szakember tiszteletére.

Bereczki Máté születésnapja
Bereczki Máté emléke előtt tisztelegve sokan jöttek el a rendezvényre
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Bereczki Máté 1824. szeptember 24-én született Romhányban, a kertészet iránti vonzódása a családban, apja közvetítésével mélyült el benne. Mégis, sokáig nem volt alkalma a szenvedélyének behatóbb művelésére, jogot végzett, részt vett az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban, ami után hosszabb ideig bujdosni kényszerült. Később, 1862-ben fogadta el barátja, Sármezey Antal Békés vármegyei, mezőkovácsházi földbirtokos meghívását, és a kunágotai gazdaságban hosszú évek fáradtságos munkájával kialakította a minta gyümölcsöskertjét, aminek nem volt párja az Osztrák–Magyar Monarchiában, és tevékenysége révén európai hírnévre tett szert. Munkássága során 472 körte és 423 almafajtát különböztetett meg.

Romhány azóta is ápolj Bereczki Máté emlékét, a hétvégén születésének 200. évfordulóján kétnapos megemlékezéssel tisztelegtek a pomológus előtt. Szombaton konferenciabeszélgetéssel kezdődtek a programok a Bereczki Máté Művelődési Házban, amelyen a gyümölcstermesztés kutatásának olyan kimagasló alakjai tartottak előadást, mint Gábor László, dr. Koltai András, Lükőné Őrsi Gabriella, dr. Szani Zsolt, dr. Négyesi Lajos, Serfőző Imre, prof. dr. Surányi Dezső és dr. Zagyvai Gergely, valamint Hajdú István helytörténész is méltatta a mezőgazdasági szakember munkásságát.

Bereczki Máté munkássága a mai napig nagy jelentőségű

A konferenciabeszélgetést koszorúzást követte Bereczki Máté szülőházának helyén, ahol szobor is őrzi alakját. A megemlékezés virágait elhelyezte: Balla Mihály országgyűlési képviselő, Vezér Attila polgármester, Kunágota község küldöttei, emlékezett a pomológusra a piaristák nevében dr. Koltai András, a Mezőgazdasági Múzeum, a szolnoki Bereczi Máté Gazdakör, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, a leszármazottak, a Tegyünk Együtt Romhány Ifjúságáért Közéleti Egyesület, a helyi intézmények és még sokan mások.

Az esemény emlékesttel folytatódott a művelődési házban, ahol kiállítás is nyílt, valamint Gózon Ákos a TIT tudományos folyóiratainak főszerkesztője tartotta meg ünnepi beszédét. A kísérő műsoron közreműködött Baráz-Yajima Alisa és Baráz Ádám zongoraművészek. A megemlékezés vasárnap hálaadó szentmisével zárult a római katolikus templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában