Vadállat

2024.08.26. 11:20

Nyest az autóban: több százezres károkat okozhat az apró ragadozó

Apró, sáros mancsnyomok az autó tetején. Sokan szembesülhetnek ezzel a kellemetlenséggel visszatérve parkoló járművükhöz. A nyest azonban ettől komolyabb károkat is okozhat a motortérben.

Gulyás Edina

Nyest az autóban: több százezres károkat okozhat a zapró ragadozó

Fotó: Shutterstock

Salgótarján belvárosában sok parkoló autó karosszériáját csúfítják apró mancsnyomok. A városközpontban lévő épület egyik mélygarázsában pedig csapda védi a járműveket a motortérbe fészkelő nyest ellen, ami jelentős károkat okozhat a vezetékek megrágásával. 

A nyest folyton rág, ennek eshetnek áldozatul a kábelek

Amint arról korábban portálunk is beszámolt, az utóbbi időben igencsak megszaporodtak a nyestek Salgótarjánban, amely az ország legerdősültebb vármegyéjének székhelye. A várost körülölelő erdők sok vadfajnak adnak otthont, így a már kissé túlzottan is urbanizálódtak a nyestek. A barna bundás, fehér mellényt viselő ragadozók komoly károkat tudnak okozni a járművekben, amit az állat folytonos rágáskényszere magyaráz. 

– Nem jellemző, hogy olyan autókat hoznak be a műhelybe, amiben a nyestek okoztak károkat, de találkoztunk már egy-két esettel. Az állat azért mászik be a motortérbe, mert ott meleg van, így az ideális otthon számára – tájékoztatta portálunkat egy salgótarjáni autószerelő, aki arról is beszámolt, hogy a kerékjáratoknál egyik autó sem zárt teljesen, a pici résen a nyest utat tör magának és beférkőzik a motortérbe. És ha szerencsénk van, csak itt lakik. Rosszabb esetben megbontja a motorháztető szigetelését, hogy puhább legyen a hely. 

– Akkor okoz igazán bajt, ha az állat elkezdi edzeni a fogait és megrágja a vezetékeket. Ezáltal jelentős, több százezres kárt is okozhat, amelynek javítása ráadásul időigényes is – fogalmazott a szakember. 

Milliós kár az új autóban

Kis Anita Salgótarjánban élő olvasónk arról számolt be: mélyen a zsebébe kellett nyúlnia egy hibás döntés miatt. 

– Az egyik este, amikor munka után hazaértem az udvaron parkoltam le az autómmal, nem a garázsban. Másnap reggel azonban nem tudtam beindítani a járművet, a műszerfalon kigyulladt egy hibajelzés. Hívtam a szerelőt, aki megállapította: egy nyest rágta meg a kábeleket – mondta el Anita. – Mivel az autó szinte új volt milliós lett a kár. Szerencsére volt Casco biztosításom, így csak a töredékét kellett kifizetnem, de hónapokig tartott, mire a szervizben elkészültek a javítással. Tanultam az esetből, azóta minden este a zárt garázsban parkolok. 

Stone,Marten,Or,Beech,Marten,,Martes,Foina,,Youngs,Standing,On
A nyest folyton rág, ennek eshetnek áldozatul a kábelek
Fotó: Shutterstock

Mit tehetünk autónk védelmében? 

Az egyik lehetséges megoldás a rendszeres motormosás, vagy nyestriasztó védelmi berendezés beszerzése, ami egy elektromos készülék. Azokon a helyeken, ahol az állatok bebújhatnak a motortérbe, fémlapocskákat helyeznek el, amiket rákapcsolnak egy elektromos elosztóra. Amikor a nyest megérinti a fémet, enyhe áramütést szenved, ami miatt kerülni fogja az autót.

Emellett számos vegyi anyagot árulnak a különböző forgalmazók kimondottan a nyestek távol tartására, melyek leginkább valamilyen szaghatással fejtik ki hatásukat, több-kevesebb sikerrel. Ennél hatékonyabb a kutyatartás, azok szagát ugyanis gyűlöli a vadállat. Ahol a kóbor ebek rendszerint levizelik a kerekeket, ott biztosan nem lesznek nyestek a közelben. Néhány webáruház ezt megragadván összegyűjti a kutyakozmetikákban lehullott kutyaszőrt és kis csomagokban, illatosító formában árulja nyestűző szerként.

Szintén biztos megoldás, ha megpróbáljuk megakadályozni, hogy bemásszon a kocsiba, így ha van rá lehetőség érdemes azzal nem a szabadban, hanem a garázsban parkolni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában