Hitélet

2024.09.13. 14:25

Békés együttélésért imádkoznak a szlovákok Szentkúton

Szlovák búcsút tartanak az előttünk álló hétvégén nemzeti kegyhelyünkön. A hívek a békés együttélésért imádkoznak.

Gulyás Edina

Minden évben közel 1500 szlovák és magyar érkezik Magyarország katolikus nemzeti kegyhelyére, hogy közösen imádkozzanak a békés együttélésért. Orosz Lóránt kegyhelyigazgató úgy véli, annak hatása már érezhető. 

szlovák
Szlovák búcsút tartanak Szentkúton
Forrás: Beküldött

Közös ima a békés együttélésért

Mátraverebély-Szentkút 20 kilométerre fekszik a szlovák határtól. A magyarok és szlovákok évszázadok óta zarándokolnak nemzeti kegyhelyünkre és nemcsak a déli országrészből, hanem messzebbről is érkeznek hívek Szentkútra – derül ki a kegyhely portálunkhoz eljuttatott közleményéből. Hozzátették: a kötődés a magyarok részéről nagyobb, de a vegyes házasságok miatt már nagy számban érkeznék szlovák nyelvű hívek is, akik miatt a kegyhely teljes területén 3 nyelven: magyarul, angolul és szlovákul történik a tájékoztatás.

Évente közel 1500 szlovák érkezik az imanapból Szlovák búcsúvá fejlődött zarándoklatra, amelyet minden évben a Fájdalmas Anya ünnepén tartanak. A szentmise szlovák nyelven hangzik el és a füleki ferences testvérek segítségével a gyóntatás is szlovák nyelven zajlik. Közel 20 éve született egy megbékélési nyilatkozat a püspöki karok által, két nyelven, miszerint mindkét nemzet kölcsönösen imádkozik a nemzetek békés együttéléséért, így ez minden évben egyben a miseszándék is.

– Úgy érzem, hogy a kölcsönös megértés növekedett, ugyanakkor a történelem feldolgozása még mindig feladatunk. A katolikus hit összekapcsol bennünket és ez egy jó terep arra, hogy előremozdítsa a szándékot – fogalmazott Orosz Lóránt, aki arra is kitért: a Szlovák búcsú idén szeptember 14-én, szombaton lesz, ahol a 11 órás szentmisét Bernard Bober kassai érsek mondja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában