Allergia

2024.09.13. 13:56

Hála az esőnek, fellélegezhetnek az allergiások

Mivel az előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban szűkebb hazánkban is kiadós eső várható, fellélegezhetnek az allergiások. A parlagfű csúcsidőszaka ugyanis lassan, de a végéhez közelít.

Nagy Orsolya

Az előző heti nagyon magas terhelés után a csapadék és a lehűlés hatására a parlagfű pollenterhelése erősen lecsökkent – adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ napi pollenjelentésben.

parlagfű
A  pollenterhelése erősen lecsökkent 
Forrás:  Shutterstock/Illusztráció

 

Mérséklődik a parlagfű pollenterhelése

Mint fogalmaztak, a napokban még magas szinten volt a pollenszórás, de már jelentősen elmaradt a múlt héten tapasztalt csúcsértékektől.

„A következő napokban várható kiadós eső mérsékli majd alacsony és közepes szintre a pollenterhelést. Az elmúlt időszakban az elhúzódó csúcsidőszak során nagy mennyiségű pollen halmozódott fel az otthonokban. A gyors időjárás-változás következményeként most kültéren jellemzően alacsonyabb a pollenkoncentráció, mint a belterekben. Javasoljuk az allergiásoknak, hogy alapos szellőztetéssel, takarítással, a függönyök, ágyneműk, lakástextilek mosásával távolítsák el az otthonokban felgyűlt pollent”– hívta fel a figyelmet a központ. 

Hozzátették: a többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja országosan az alacsony és közepes tartományban alakulhat. Az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége pedig országosan alacsony.

A kültéri allergén gombák is vannak még a levegőben. Ezek közül az Alternaria spóraszáma országosan nagyon magas, míg az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A központ arra is kitért, hogy bár az eső csökkenti a parlagfű pollenjét, az arra érzékenyeknél továbbra is jelentkezhetnek tünetek, amelyek lehetnek orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés.

Fontos az allergia kezelése

Dr. Balogh Botond héhalmi háziorvos korábban elmondta portálunknak, hogy az allergiás tünetek enyhítésében nagy szerepe van a megelőzésnek. Éppen ezért nem árt időben elkezdeni a vény nélkül kapható allergiás gyógyszer vagy orrcsepp használatát. Amennyiben ezek sem vezetnek eredményre, akkor érdemes felkeresni a háziorvost és egyeztetni vele, valamint követni a pollennaptárat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában