Felhívás

2024.08.30. 13:53

Meghosszabbították a hőségriasztást, Nógrád-szerte tart a kánikula

Az időjárás előrejelzés alapján az országos tisztifőorvos meghosszabbította a hőségriasztást az ország egész területén szeptember 5-ig, csütörtökig 24 óráig. Továbbra is másodfokú hőségriasztás lesz érvényben.

Nagy Orsolya

Mint arra a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívta a figyelmet, a továbbiakban is elengedhetetlen, hogy megtegyük a tartós melegben szükséges óvintézkedéseket.

hőségriasztás: érvényben marad
Hőségriasztás: érvényben marad szeptember 5-ig
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Hőségriasztás alatt is fontos a szervezet védelme

„Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre, ásványi anyag- és vitaminbevitelre van szükség. Hőség idején akkor is fontos a folyadékbevitel, amikor nem érezzük magunkat szomjasnak. A melegben nem javasolt a cukros, szénsavas üdítők vagy alkohol fogyasztása, a szervezetnek ilyenkor kifejezetten vízre van szüksége. A magas hőmérséklet életkortól függetlenül megviseli az egészségesek szervezetét is, de különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, a kisgyermekek, az idős emberek, valamint a túlsúllyal élők. Az egészséges nők közül a várandós és a változókorban lévő nők vannak kitéve magasabb kockázatnak a hormonális változások miatt’’– hangsúlyozta a katasztrófavédelem.

Hőségriasztás: vegyük komolyan az ajánlásokat!

Arra is kitértek, hogy a kánikulában az időseknek már kisebb rosszullét esetén is érdemes háziorvoshoz fordulni, hogy megelőzve így a súlyosabb állapot kialakulását. Emellett fontos vérnyomást a melegben gyakrabban ellenőrizni. A meleg értágító hatása miatt szükség lehet a gyógyszeradag csökkentésére, ha a vérnyomással kapcsolatos panaszok jelentkeznek. Segíthet a hideg vizes borogatás, a zuhanyozás, a lábak áztatása (20-22 fokos vízben) is. Az izzadással elveszített sót egy liter vízbe tett fél mokkáskanálnyi sóval lehet pótolni. Hozzátették: kánikulában minden fizikai tevékenység megerőltető, ezért a bevásárlást, kertészkedést stb. javasolt a hűvösebb, reggeli, esti időszakban végezni.

A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy a hőség okozta panaszok mérsékelhetők a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával: egészséges táplálkozással (sok friss zöldség, gyümölcs), bőséges folyadékbevitellel, valamint a kora reggeli vagy esti órákban rendszeresen végzett testmozgással.

Az egészséges felnőtt szervzetét is megviseli a meleg

Kiemelték továbbá, hogy az egészséges, fiatal felnőtteknek is fokozottan kell figyelniük arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére sem hagyják abba az edzést. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. A nógrádi katasztrófavédelem az autóval közlekedőket is különös óvatosságra intik, ugyanis rájuk is kedvezőtlen hatással van a nagy meleg. 

Mint mondták, a tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. A legfontosabb éppen ezért a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása a házi kedvencek számára. Emellett az is fontos, hogy még csak néhány percre sem szabad a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban hagyni. Amennyiben valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. Fontos továbbá az is, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki.

A bőrünk védelme is elengedhetetlen a nagy melegben. Dr. Magyari Ildikó, salgótarjáni bőrgyógyász korábban kifejtette portálunknak, hogy nélkülözhetetlen a fényvédők rendszeres használata

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában