Hitélet

2024.09.14. 13:55

QR-kódokat helyeztek el a salgótarjáni Kálvárián

A Salgótarján fölé magasodó Szent István-hegyen lévő Kálváriát Jézus kereszthalálának emlékére, és az egységes magyar nemzetért építették. Az emlékhely történetét, a mai kor elvárásait követve, már QR-kódok segítségével ismerhetik meg a látogatók.

Gulyás Edina

A salgótarjáni városközpont fölé magasodó Szent Imre-hegyen Jézus szenvedését és kereszthalálát örökíti meg a Kálvária emlékhely. A területen található a Szent István király országfelajánlását megörökítő Magyar feltámadás barlang is. Egy új kezdeményezésnek köszönhetően az emlékhely stációin és a barlangon is QR-kódokat helyeztek el, így a digitális eszközök segítségével ismerhetik meg a hely történetét az ide látogatók. 

QR-kód
A QR-kódok beolvasásával megismerhetik a Kálvária történetét
Forrás: Beküldött

Kódok és a digitális világ eszközei tárják fel a történelmet

– Azzal a céllal valósítottuk meg a kezdeményezést, hogy a salgótarjáni látkép egyik jellegzetességét, a Szent Imre-hegyen lévő Kálváriát jobban megismertessük az emberekkel – fogalmazott Szabó Csaba, helyi önkormányzati képviselő, aki Varga András, salgótarjáni esperes plébánossal közösen karolta fel az elképzelést, ami a Kulturális Információs és Tanácsadó Egyesület és Veszelovszki Balázs történész segítségével valósult meg. 

A kódokat a napokban helyezték ki az emlékhelyre, így mostantól minden látogató aki arra jár – legyen az hívő zarándok, távolból érkező turista, vagy Salgótarjánban élő ember – a digitális világ eszközeit felhasználva ismerheti meg a Kálvária és a Magyar feltámadás barlang történetét. A leírásokat elolvasva, egy-egy stációnál megállva imádkozni és elmélkedni lehet Jézus keresztútjáról. 

Bízunk abban, hogy ez az apró segítség később a város más nevezetességein és több pontján is megjelenhet, segítve az ide érkezőknek és az itt élőknek jobban megismerni Salgótarján történetét

 – hangsúlyozta Szabó Csaba. 

A Kulturális Információs és Tanácsadó Egyesület által elkészített oldalon még több információt lehet megtudni a Kálvária emlékhelyről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában