Invázió

2024.08.15. 11:25

Darázs okozhat riadalmat vezetés közben: figyelmeztetnek a nógrádi rendőrök

Nemcsak a hőség okozhat problémát a napokban. A következő néhány héten ugyanis darázsinvázió várható a szakemberek véleménye szerint – hívta fel a figyelmet Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nagy Orsolya

Mint a szóvivő fogalmazott: bár a darázs alapvetően hasznos rovar, és mindössze egy százalékuk jelenthet veszélyt az emberre, mégis sokan félnek tőlük.

Darázs az autóban
Az autó belterében a darázs kicsi, de veszélyes állat is tud lenni
Forrás:  Shutterstock

Darázs zavarhatja meg a járművek vezetőit

– Időnként megesik, hogy darázs, vagy méh kerül az autó utasterébe. Ez többnyire a gépkocsi álló helyzetében fordul elő, amikor nyílik, vagy nyitva marad valamelyik nyílászáró, de alacsonyabb sebességű haladáskor is megtörténhet, hogy lehúzott ablak esetén egy apró hívatlan vendég repül be az utastérbe. Az esetek túlnyomó többségében az ijedtségen kívül más nem történik, a rovar megússza a dolgot és kirepül, az autóban ülők pedig sértetlenek maradnak és idővel megnyugodnak – közölte Buda Gábor. Hozzátette: egészen más azonban, ha az autóban ülők egyike fél a rovaroktól, vagy allergiás a méhcsípésre, és nincs nála ellenanyagot tartalmazó gyógyszer. Ez ugyanis akár súlyos következményekkel is járhat.

A szóvivő kiemelte: mindenkor kiemelt veszélyforrás ugyanakkor a rovar megjelenése által keltett figyelemelterelés. A sofőr a darázs vagy a méh láttán általában megijed, a kezével össze-vissza kapkod a rovarra, és nem a forgalomra koncentrál, továbbá teljesen váratlan reakciókat tesz, miközben az autó halad tovább.

Mi a teendő, amennyiben darázs vagy méh repül be az ablakon?

– Meg kell őrizni a nyugalmat és nem szabad pánikba esni, továbbá a rovart sem kell ingerelni. Érdemes ilyen esetben csökkenteni a haladási sebességet, lehúzni a jármű ablakait és amennyiben szükséges, bekapcsolni a vészvillogót. A huzat egyébként az esetek többségében eltávolítja a nem kívánt betolakodót. Emellett, ha valaki úgy érzi, akkor jobb megállni valahol. Nem szabad azonban sietve elhagyni a kocsit, de nyitva kell hagyni az ajtókat. A rovar előbb-utóbb magától eltávozik. Ha ezt nem teszi, akkor óvatosan ki kell terelni valamilyen tárggyal, illetve eszközzel – tanácsolta Buda Gábor.

Mint mondta: van, aki menet közben a légkondicionálóra esküszik, amelynek hatását a rovarok általában nem szeretik. Ez viszont korántsem biztos, és a rovar eltávozása hosszabb időt vehet igénybe. Emellett az is elengedhetetlen, ha olyan személy tartózkodik az autóban, aki allergiás a méhcsípésre, akkor nem javasolt az ablakot lehúzni. Helyette hűtést, vagy légkondit érdemes használni.

Olykor otthonunkban is okozhatnak gondot a rovarok. Korábban már portálunk is beszámolt arról, hogyan lehet védekezni a darázsinvázió ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában