Kiállítás

2024.07.07. 09:35

Meghosszabbította nyitvatartását a balassagyarmati múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma nyári, meghosszabbított nyitvatartással várja az érdeklődőket a kiállításain. Keddtől szombatig mindennap 9-től 17 óráig látogathatók az állandó, időközi és szabadtéri tárlatok.

Lukács Zsófia

A múzeum Bölcsőtől a sírig című állandó kiállítás a 19. század utolsó harmadától mutatja be a vidék paraszti életmódját, az emberi élet három nagy fordulója: a születés, a házasság és a halál szokáskörének tárgyai és archív fotográfiák segítségével. A sokalakos jelenetekben gazdag tárlat a szokások, a néphit, a népi vallásosság mellett a tárgyalkotó népművészet emlékeinek megismerésére is lehetőséget ad. Szabadtéren a Palóc porta szegleteivel is megismerkedhetnek az érkezők – számolt be róla az intézmény.

múzeum
A palóc múzeum nyáron egészen 17 óráig nyitva áll a látogatók előtt
Forrás: Facebook/MNM Palóc Múzeum

A múzeum számos érdekességet kínál

Hozzátették, emellett több időszaki kiállítás is megtekinthető, többek között a Kitaszítottak, amely a trianoni békediktátum értelmében az ország centrumából periférikus helyzetbe kerülő, határvárossá váló nógrádi megyeszékhely, Balassagyarmat 1920-as, sorsfordító éveire fókuszál. A határfolyóként meghatározott, az elválasztás szimbólumává váló Ipoly folyót középpontba állító tárlatban a korszak szimbolikus tárgyai mellett, érdekes történetekkel, interaktív megoldásokkal is találkozhatnak a látogatók.

A múzeum Madách 200 kiállítása pedig az érzékszervekre hatva mutatja meg a drámaíró ismert és kevésbé ismert arcait. Az eredeti műtárgyak, relikviák, használati tárgyak mozaikszerűen rajzolják meg a költő életét és fő művét, Az ember tragédiáját. Természetesen egyes témákban az elmélyülésnek is teret adunk érintőképernyős adatbázisunk révén, amiből még az is kiderülhet, miért festette meg Madách Imre Zrínyi Miklós arcképét.

Továbbá a 80 éves Egri István fafaragó népművész életmű-kiállítása is megtekinthető. Az áttört faragással készült alkotások hidat képeznek a múlt század pásztorművészete és a jelenkor között. Fába faragott történetei nem csak a régi tradíciók továbbélését jelentik, hanem azok gondolkodó, fantáziadús újraalkotását is.

A búcsú egyik szervezője

– A múzeum, mint a háromnapos Szent Anna-napi Palóc Búcsú és Folkfesztivál egyik szervezője, az ünnep alatt, július 19-től 21-ig is rendhagyó nyitvatartással fogadja majd a vendégeket – számolt be róla Jakus Julianna művelődésszervező, múzeumpedagógus. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában