Néptánc

2024.06.05. 12:00

Albán utcákon ropta a csárdást a Nógrád Táncegyüttes, fesztiválon lépek fel

A Nógrád Táncegyüttes ezúttal Magyarországot képviselve Albániában, az Aulona International Folk Festivalon lépett fel, a Vlora nevű városban, ahol az együttes a helyi közönség előtt autentikus magyar néptáncokat mutatott be. Kovács József művészeti vezető számolt be portálunknak a rendezvényről.

Sipos Nina Vivien

Magyarország képviseletében a Nógrád Táncegyüttes járt a balkáni országban, ahol idén 16. alkalommal rendezték meg május végén az Aulona International Folk Festivalt.

Albánia különleges úti célnak számít. A nógrádos táncosok felvonulása
Fotó: Beküldött

Albán utcákon táncoltak a nógrádiak

– A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének elnöke keresett meg minket legelőször azzal a felkéréssel, hogy fellépnénk-e a fesztiválon. A rendezvény albániai főszervezője már régóta keresett egy hazai együttest, mi pedig a magyar ajánláson keresztül el is fogadtunk a meghívást – árulta el portálunknak Kovács József, táncház- és művészeti vezető.

A társulatból összesen 26 tag utazott ki Albániába a Sergő Zenekar kíséretében. Az ötnapos folklór karneválon barkósági, mezőkeszüi, tiszavasvári és kalotaszegi táncokból összeállított koreográfiákat mutatott be a Nógrád Táncegyüttes. Mint mondta, rendkívül széles körben mozgott a fesztiválon résztvevő táncosok palettája idén: a nógrádiakon kívül volt román, ukrán, koszovói, macedón, olasz, görög és albán együttes is.

Különleges élmény a találkozás más népek kultúráival

Kovács József hozzátette, hogy a négy táncot szerkesztett formában, egy húsz perces műsor keretében kellett előadniuk az eseményen, emellett pedig a város különböző pontjain szabadtánc jelleggel szórakoztatták a helyi közönséget és a járókelőket.

– Mindannyian pozitívan éltük meg ezt az utat, sőt szerintem a közösségünket is jobban össze tudta kovácsolni. Úgy érezzük, hogy nagyon jó visszhangja volt a fellépésünknek és tetszett a helyi közönségnek a magyar táncokat bemutató műsorunk. Azt gondolom, hogy mindig jó és különleges élmény más nemzetek kultúrájával találkozni, ebből a szempontból pedig hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk – fejtette ki a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában