múltidézés

2024.07.02. 17:52

Rettentő hőség tombolt harminc éve Nyugat-Nógrádban

A mostanihoz hasonló hatalmas hőség telepedett harminc éve is Nyugat-Nógrádra. Emiatt sokat panaszkodtak a mezőgazdasági termelők. Eközben Nézsán a kastély parkjának rehabilitációjába fogtak, míg Nógrádsápon nyolc családi ház épült egy időben.

Hegedűs Henrik

Tartósan harminc Clesius-fok felett alakult a hőmérséklet 1994 júliusának első hetében a nógrádi tájakon. A mezőgazdasági termelőszövetkezetek többségében a szakemberek erősen töprengtek azon, hogy vajon az extrém időjárás mennyire befolyásolja majd a termésátlagokat. Rétságon úgy számoltak, ha az elkövetkező hetekben is megmarad a forróság, naponta három-négy mázsával csökken majd a búza elérhető hozama, ugyanakkor az értékesítés nem került veszélybe, hiszen a termés eladásáról már megállapodtak a vevőkkel. Őrhalomban pedig a TSZ kombájnjainak alföldi bérbeadásától vártak plusz bevételeket.

Nézsán harminc éve fogtak hozzá a kastélykert rehabilitációjához (Fotó: NMH archív, H.H.)

Kedvezőbb áron kínálták a telkeket

Nógrádsápon a helyi önkormányzat igyekezett megállítani a lakosság elvándorlását. Ennek érdekében a helyiek számára kedvezőbb áron kínált üres telkeket, négyzetméterenként 18 ezer forintért, amihez 50 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás dukált. Ebben az időszakban nyolc családi ház is épült a faluban, ebből ötöt nógrádsápiak emeltek, a másik háromba budapestiek költöznek majd. Az ingatlanokig már elvezették a villany – és vízhálózatot, de a bekötésekről a tulajdonosoknak maguknak kellett gondoskodniuk.

Nézsán az önkormányzat 80 ezer forintos támogatást kapott a természetvédelmi hatóságtól a Reviczky-kastély védelem alatt álló tágas parkjának rehabilitációjára, az elpusztult növényállomány cseréjére. Ehhez azonban kötelező ugyanilyen nagyságrendű saját erőt, avagy hasonló mértékű társadalmi munkát hozzáilleszteni.

Érsekvadkerten a település óvodájának korszerűsítése kezdődött el harminc esztendeje. A nyár folyamán a tetőszerkezetet cserélték ki, a munkálatokat helyi vállalkozó végezte.

Lemondott a BLC elnöke

Végül egy sporthír. Lemondott megbízatásáról Lombos István, a Balassagyarmati LC elnöke. Indoklásában hangsúlyozta, az NB III-ból való kieséstől az utolsó pillanatokban megmenekült labdarúgócsapat rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került, a várostól 400 ezer forintos támogatást kaptak, de ennek dupláját költötték el a tavaszi idény során. Az elnök szerint azonban sokkal nagyobb baj, hogy nincs összefogás, sok a kritikus, autodidakta, önjelölt sportvezető, de ezek csak kibicek, ahelyett, hogy tényleges megoldási ötletekkel rukkolnának elő, csak támadják a klub irányítóit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában