Oktatás

2024.07.02. 18:45

Szabadulása után, önként tért vissza a balassagyarmati börtönbe

Június végén lezárult az érettségi vizsga időszaka, így a bizonyítványukat is átvehették azok a fogvatartottak, akik az írásbeli vizsgát követően a szóbeli számonkérést is sikeresen teljesítették a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben.

Lukács Zsófia

Mint arról korábban beszámoltunk: nyolc fogvatartott is érettségi vizsgát tett a Balassagyarmati Fegyház és Börtön falain belül. A sikeres írásbeli vizsgákat követően a szóbeli vizsga napja is elérkezett a Kálvin János Református Gimnázium, valamint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közös szervezésében.

börtön
Oláh Ferenc sikeresen elvégezte az érettségit a börtönben
Forrás: Balassagyarmati Fegyház és Börtön

Visszatért, hogy letegye a vizsgát

"Nem mindennapi esemény ez a börtön falain belül. Oláh Ferenc, aki 2024 májusában szabadult, visszatért, hogy letegye szóbeli érettségi vizsgáját. Szabadulása után már munkába állt, de úgy döntött, hogy befejezi tanulmányait, amelyeket még fogvatartása alatt kezdett meg. A férfi példamutató szorgalommal és kitartással készült a vizsgákra, és sikeresen teljesítette az írásbeli részt" – számolt be róla közleményében az intézet.

Hozzátették, hogy a vizsgára való visszatérés egy különleges engedélyt igényelt, amit a börtön vezetése és az oktatási hivatal is támogatott és engedélyezett.

"Az érettségi vizsga lehetősége különösen fontos szerepet játszik a börtönökben, hiszen az oktatás és a szakmai képzettség megszerzése jelentős esélyt adhat a sikeres reintegrációra, segítik a fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba. Emellett új lehetőséget kínál számukra a szabadulás után" – fejtette ki a gyarmati börtön.

Az intézet vezetése reméli, hogy ez az eset más fogvatartottakat is inspirál majd arra, hogy éljenek az oktatás adta lehetőségekkel, és pozitív irányba fordítsák az életüket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában