Oktatás

2024.07.02. 17:24

Soha nem késő: hiányszakmából szerzett bizonyítványt a pataki nyugdíjas

„Rendhagyó eset vagyok, nem szeretnék elbutulni, a szakma elsajátítása felfrissítette a gondolkodásom” – fogalmazott a 78 éves Russói László, aki nemrégiben sikeresen befejezte villanyszerelő tanulmányait a Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

A pataki Russói László története inspiráló példa arra, hogy az emberi akarat és kitartás bármilyen életkorban képes új célokat elérni, hiszen nyugdíjasként döntött úgy, hogy belevág a villanyszerelő szakma elsajátításába. Az ötlet nem állt tőle távol, hiszen fiatalabb korában is érdeklődött az elektronika és a technológia iránt.

villanyszerelő
Russói László sikeresen befejezte villanyszerelő tanulmányait Balassagyarmaton
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Az újdonsült villanyszerelő nem szeretne elbutulni

– A Matávnál, majd tulajdonosváltás után a Telekomnál dolgoztam. Ez volt az első és utolsó munkahelyem, innen mentem nyugdíjba. Híradástechnikai műszerészként végeztem, de az én időmben még analóg rendszerek működtek, azóta már forradalmi változáson ment át ez az iparág.  Visszagondolva a távbeszélő technika igazi történelem volt, napjainkban pedig mikrohullámú tornyok és műholdak biztosítják az összeköttetéseket – mondta Russói László.

Pár éve barátai és családja biztatására döntött úgy, hogy jelentkezik a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola kétéves villanyszerelő szakára.

 – Nagyon szerettem a szakmámat, de én már a modern újításokat a munkahelyemen nem élhettem meg. Azért döntöttem úgy, hogy bővítem az ismereteimet, mert frissíteni szerettem volna az agyam, a gondolkodásom, hogy idős koromra ne butuljak el. Én már nem leszek vállalkozó, nem fogok ebben a szakmában dolgozni, de nagyon sok hasznos dolgot megtanultam. Számomra a legérdekesebb az érintésvédelem: alapvédelem és hibavédelem volt. Ez a szakma nagyon nagy elméleti felkészültséget és szakmai gyakorlatot igényel. Most már itthon és a gyermekeim építkezésén is én szerelhetem majd a villanyt – árulta el a nyugdíjas műszerész, akit felesége, három fia és tíz unokája is lelkesített a tanulmányai során.

Soha nem hiányzott az órákról, de akadtak nehézségek

– Nagyon jó hangulatban teltek az órák, a fiataloktól sokat tanultam, segítőkészek voltak. Számomra idegen volt a Kréta rendszer, és hogy számítógépen tanuljak. A 62 oldalas vizsgamunkámat, a portfóliót is kézzel készítettem el, majd utána a menyem segített digitalizálni. Három vizsgabiztos előtt végül négyessel zártam a képzést. Hálás vagyok az oktatóknak, Szenográdi Zoltánnak és Zsolnai Bélának, hogy türelemmel átadták nekem a tudást – fogalmazott a frissen vizsgázott villanyszerelő.

László volt az eddigi legidősebb tanítványa

László tanára, Szenográdi Zoltán portálunknak elárulta, hogy a vizsgadrukk nagyon látszott a tanítványán, jobban izgult mint fiatalabb társai. 
– A tanórák során mindig aktív volt, fel tudta venni a ritmust, kérdezett, ha valami nem volt világos és szinte egyik óráról sem hiányzott, a gyakorlati órákat is teljesítette – hangsúlyozta a szakképző iskola oktatója. Arra is kitért, hogy olyan diákjai már voltak, akik felnőttként több diploma után ültek be a padba villanyszerelést tanulni, azonban László volt eddig a legidősebb tanítványa. Kiemelte, hogy minden jelenlévő számára megható élmény volt, amikor Russói László vastaps kíséretében átvette bizonyítványát a balassagyarmati intézményben.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában