Pollenszezon

2024.07.02. 19:00

Allergia: a nyári gyomok megkeseríthetik a következő napokat

Bár a kánikula enyhült, mégsem lélegezhetnek fel az arra érzékenyeknek. Az elkövetkezendő időszakban a gyomok okozhatnak majd allergiás tüneteket.

Nagy Orsolya

Mint arról a Nemzeti Népegészségügyi Központ napi pollenjelentésében beszámolt, a pollenszezon átmeneti időszakát fokozatosan felváltja a nyári gyomok szezonja, így az allergiásokra továbbra is nehéz időszak vár. Hozzátették: a napokban a csalán- és a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Utóbbi esetenként akár elérheti a magas szintet is.

allergia
A következő napok sem kedveznek az allergiásoknak
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fokozódhatnak az allergia tünetei

„Az útifű virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony”– fogalmazott a szervezet.

Kifejtették továbbá, a fák közül országosan alacsony koncentrációban, de jelen van a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélék pollenje. Ezen kívül a kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas-nagyon magas, az Epicoccumé pedig alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Ezek a részecskék pedig a kis méretük miatt akár a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, ezáltal hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára éppen ezért azt tanácsolják, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában