TOP Plusz

2024.06.14. 17:52

Több mint 250 millió forintból szervezhetnek programokat Nyugat-Nógrádban

Bercelen és térségében humán fejlesztéseket valósítanak meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP) támogatásával. A tizennégy települést érintő projekt részleteiről Batta Tibor, Bercel polgármestere tartott sajtótájékoztatót pénteken.

Lászlók Judit

Batta Tibor, Bercel polgármestere az orvosi rendelő parkolójában lévő szűrőbusz előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a humán szolgáltatások fejlesztését célzó projekt a TOP Plusz program keretében valósul meg. A programban tizennégy település vesz részt: Bercel, Vanyarc, Kálló, Erdőkürt, Szirák, Bér, Galgaguta, Becske, Szanda, Terény, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Herencsény, Erdőtarcsa. 

projekt, Bercel
A projekt keretében Bercelen már hívtak életre programot
Fotó: Lászlók Judit / Forrás: Nool

– Minden érintett településen olyan programot próbálunk megvalósítani, amely az adott településen kérdésként vagy kérésként merült fel a humánerőforrás fejlesztés kapcsán – mondta Batta Tibor. Hozzátette: – Így ennek kapcsán terveztük meg a képzéseket, illetve a programokat. A projekt három fő célcsoport köré épül, az egyik a 18 év alattiak, a másik a 65 év fölöttiek, a harmadik pedig a nőknek az egészségfejlesztési, illetve az egészségmegőrzési képzése.

A projekt keretében Bercelen már valósultak meg programok

Batta Tibor kiemelte, a projekt keretében a gyerekek számára megvalósul egy tematikus sporttábor is. Ez utóbbit már megvalósították a berceliek, méghozzá egy négynapos sportágválasztóként a Balatonnál. Bercelen szintén túl vannak már egy iskolai és egy óvodai sportnapon, amelyeket a többi érintett településen is megrendeznek. Mint mondta, ezenkívül jövőre lesz még egy Spartakiad, amely az összes programban résztvevő község gyerekeit fogja megmozgatni.

A polgármester kifejtette továbbá, hogy a projekt keretében megvalósulnak egészségmegőrzési, illetve egészségfejlesztési programok, így például demenciaszűrés, inkontinencia felismerés, torna, mentális egészségfejlesztés, betegségmegelőzés, valamint digitális egészségértés, amely főleg az egészséggel kapcsolatos applikációnak, az EESZT rendszernek a használatához nyújt majd segítséget. 

A projekt másik szegmense a baleset- és bűnmegelőzési program lesz, amelyben a tudatos kerékpáros közlekedésre buzdítanak, illetve a gépjárművezetők jogszabályi környezetnek való megfelelését segítik majd elő. Emellett ebben a szegmensben kapott helyet a pénzügyi tudatosság, a digitális alapokat elősegítő program, valamint szerveznek egy médiatábort is a gyerekek részére. Továbbá a káros szenvedélyekről, mint például a dohányzásról és az alkoholról való leszokás, valamint a fennálló drogproblémákkal való megküzdést elősegítő programok is előtérbe kerülnek. Ezenkívül baba-mama klubokat szerveznek, illetve a babák egészséges táplálását elősegítő programot is létrehoznak. A humán fejlesztés megvalósításához 251,4 millió forint áll rendelkezésre, amit próbálnak majd minél hatékonyabban elkölteni. 

Az egészségügyi szűrések már zajlanak

– Bercel gesztorként vesz részt a projektben, így a programoknak a nagy része is a településen fog megvalósulni – mondta Batta Tibor, aki hangsúlyozta, hogy negyedévente egy programtípusnak kell lezajlania. Az egészségügyi szűrések talán a leglényegesebb programelemek. Az első szűrőnapot Szirákon tartották meg, a másodikat pénteken Bercelen. Valószínűleg a következő alkalomra is Bercelen kerül majd sor, azonban akkor a környékbeli településekről is érkeznek majd lakosok. 

A polgármester a sajtótájékoztatót azzal zárta, hogy a projekt megvalósításába bevonták az ifjúság érintettsége kapcsán a Jobb Jövő Kulturális és Szabadidő Egyesületet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában