Orosz–ukrán háború

2 órája

Trump: nagyon jóban vagyok Zelenszkijjel, de Putyinnal is – frissül

948. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Donald Trump és Volodimir Zelenszkij találkozója New Yorkban 2024. szeptember 28-án

Forrás: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Zelenszkij Ukrajnába hívta Trumpot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Donald Trumpot, hogy látogasson el Ukrajnába, mire Trump azt válaszolta: „Megteszem.”

A republikánus elnökjelölt később a Truth Social beszámolójában kijelentette, hogy ha nem választják meg elnöknek, „a háború soha nem ér véget, és a harmadik világháborúba fog belecsapni”.

Trump: Ukrajna meg tudná nyerni a háborút

Donald Trump republikánus elnökjelölt négyszemközt találkozott Volodimir Zelenszkijjel a New York-i Trump Towerben, pedig napokig úgy tűnt, hogy nem jön létre a kézfogás.

Trump méltatta az ukrán elnököt, mondván, hogy „nagyon jó kapcsolatban” van vele, de hozzátette, hogy „nagyon jó kapcsolatban” van Vlagyimir Putyin orosz vezetővel is.

Trumpot egy riporter megkérdezte, hogy Ukrajna meg tudja-e nyerni a háborút, mire ő azt válaszolta: „Persze. Meg tudnák.” Azt is mondta, „ha megnyerjük a választást, akkor azt hiszem, hogy nagyon gyorsan megoldjuk a háborút. Sokat fogunk dolgozni mindkét féllel, hogy megpróbáljuk ezt rendezni és megoldani”.

A találkozót követő sajtótájékoztatóján megkérdezték Trumpot, hogy Ukrajnának fel kell-e adnia területet, mire ő azt válaszolta: „meglátjuk, mi lesz”, és „békére van szükségünk”.

Zelenszkij hosszú távú elrettentést akar

Az ukrán elnök szerint nem elég megállítani a háborút, olyan megoldást kell találni, amitől nemcsak Oroszország, de minden lehetséges agresszor is elretten, akinek egy hasonló háború terve járna a fejében.

Volodimir Zelenszkij és Joe Biden a washingtoni Fehér Házban
Fotó: Saul Loeb / Forrás: AFP

Oroszországnak el kell veszítenie ezt a háborút! Ukrajnának győznie kell! – mondta Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij találkozott Bidennel és mindkét elnökjelölttel

Az Egyesült Államokban töltött napok után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy selfie-videóban értékelte a tárgyalásait. Úgy látja, minden tárgyalása a várakozásai szerint zajlott, bemutatta és pontosan elmagyarázta a „győzelmi tervet”, az összes kulcsfontosságú kérdés ezzel szerinte átkerült a partnerországok asztalára.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 27-én az ukrán–magyar határszakaszon 6504 fő lépett be. A román-–magyar határszakaszon belépők közül 6028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 23 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában