Technológia

2 órája

Robot is segíti az informatika oktatását a Szondiban

Programozható robot segíti mostantól az ipari informatika oktatását Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában. A 120 centiméter magas, emberi alakot formázó Papper robotot pénteken vehette át Gembiczki Ferenc, az NVSzC kancellárja, Tanka Ágnes, az iskola igazgatója és Tresó Pál, az informatika ágazat oktatója Budapesten, a Magyar Telekom Székházában – tudatta a portálunkhoz eljuttatott közleményben az intézmény.

Lászlók Judit

A robot és kipróbálói

Fotó: Beküldött

„A hazai szakképzés modernizálásába illeszkedik a robotvásárlásunk. Befektetésünk megtérülő beruházás, hiszen Nógrád Vármegye gazdaságának szüksége van jól képzett ipari informatikusokra. Olyan szakemberekre, akik az automatizált folyamatok vezérlését irányítani tudják. A Szondi pedig technikumaink közt ebben eddig is úttörő szerepet vállalt, s most ehhez a munkához kapnak újabb támogatást” – közölte a Nógrád Gazdaságáért Díjjal kitüntetett Gembiczki Ferenc, az NVSzC kancellárja a robot átvételekor.

Programozható robot segíti az oktatást
A robot és kipróbálói. A technikai újdonság az ipari informatika oktatását segíti az intézményben

Tanka Ágnes, az iskola igazgatója megerősítette, hogy több balassagyarmati, illetve Balassagyarmat környéki vállalkozás állásajánlatokkal keresi a Szondi végzős tanulóit. Ugyanakkor sem az iskolaválasztás előtt álló diákok, sem szüleik nincsenek tisztában az informatikai ágazatban rejlő lehetőségekkel. Az ipari informatika ugyanis nem csupán programozást, hanem villamossági és gépészeti ismereteket is igényel, ami az iskolájukban elsajátítható. Az igazgatónő reményei szerint a most munkára fogott robot az érdekességével, tudásával a pályaválasztási kampányaikban is segítséget nyújthat.

A humanoid robotot különféle oktatási célokra lehet használni

Tresó Pálnak, az iskola oktatójának tanítványai az elmúlt években szép sikereket értek már el többek közt a Magyar Telekom, illetve a Neumann János Egyetem robot-programozási versenyein.

„Az iskolánkba érkező Pepper robot egy humanoid robot, amelyet különféle oktatási célokra lehet használni. A programozás oktatásában a segítségével a diákok megtanulhatják az alapvető programozási fogalmakat és készségeket. A robot programozása során a tanulók fejleszthetik algoritmikus gondolkodásukat és problémamegoldó képességeiket” – közölte Tresó Pál. Hozzátette: „Ez a robot interaktív módon kommunikál a diákokkal, ami különösen hasznos lehet nyelvtanulás vagy más tantárgyak esetében. A robot képes kérdéseket feltenni, válaszolni, és visszajelzést adni, ami segíti a tanulási folyamatot. Mindezeken túl még az autizmussal élő diákok számára is hasznos lehet, mivel segíthet a szocializációs készségek fejlesztésében és az érzelmi támogatás nyújtásában. Kommunikál a mesterséges intelligenciával, s Szondiban is bevált, projektalapú tanulást is támogatja: a robotot ugyanis be lehet vonni különféle projektekbe, s vele a diákok csapatmunkában, valós problémákat oldanak meg. Mindez elősegíti a kreativitást és az együttműködési készségek fejlesztését is.”

Októbertől már az iskolában ismerkedhetnek a diákok Pepper robottal

Horváth Varga János, a Magyar Telekom vezető AI szakértője hangsúlyozta, technológiai szolgáltatóként fontosnak tartják, hogy a gyerekek megfelelően felkészüljenek a digitális világ kihívásaira és kiaknázzák a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. 

„Ezt a törekvésünket támogatja ügyfelünkkel, a NVSzC létrejövő legújabb együttműködésünk, amely során októbertől már az iskolában ismerkedhetnek a diákok Pepper robottal és a hozzá kapcsolódó technológiákkal.” – mondta a szakértő. Hozzátette: „a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése és terjedése mellett a következő trend a humanoid robotok megjelenése lesz a mindennapokban. A Pepper robot egy nagyon kedves és barátságos, gyerek méretű robot, amely alkalmas arra, hogy a hamarosan érkező új technológiai hullámra felkészüljenek a diákok. Megismerhetik, hogyan épül fel a robot technológiailag, ideértve annak hardveres és szoftveres kérdéseit, korlátait is. Kipróbálhatják, hogyan kell robotra szoftvert fejleszteni; nagy előnye Peppernek, hogy – hasonlóan az okostelefonokhoz – erre is android alkalmazásokat lehet telepíteni, így a robotra történő fejlesztés és az android telefonokra történő fejlesztés alapjai is közösek. Bízok abban, hogy a diákok kreativitása révén sok érdekes alkalmazás fog születni Pepperre. A Magyar Telekom többféle profilú intézménynek, szolgáltatócégnek értékesített már ilyen robotot az elmúlt hónapokban, oktatási céllal először vásároltak tőlük.”

Pepper robot Japántól az Egyesült Királyságig munkába állt 

„A Pepper robotot mára Japántól az Egyesült Királyság számos irodában alkalmazzák például recepciósként. Megismeri a látogatókat az arcfelismerés-funkciónak köszönhetően, értesítheti a találkozók szervezőit, és elintézheti az italrendelést. Pepper önállóan tud kommunikálni a vendégekkel, ügyfelekkel. Az első működő Pepper recepcióst az Egyesült Királyságon belül Londonban, a Brainlabsben állították szolgálatba. Japánban bankokban és egészségügyi intézményekben is szolgálatba állt már ez a típus, sőt egy étteremlánc mindenhol munkára fogta” – derül ki az intézmény közleményéből. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában