Kánikula

2023.06.22. 17:28

Kutya meleg napokat élünk – mutatjuk, hogyan kell óvni kedvenceinket a nógrádi szakemberek szerint

Napok óta kutya meleg van. A hirtelen jött forróság nemcsak az embereket viseli meg, hanem a kedvtelésből tartott jószágaink, illetve a haszonállataink is szenvednek a hőségtől. Kis odafigyeléssel azonban megkönnyíthetjük számukra a kánikula időszakát.

Gulyás Edina

Végre beköszöntött az igazi nyár. Az elmúlt hetek hűvösebb, csapadékosabb időjárását szikrázó napsütés váltotta fel. A nagy meleget napközben főleg árnyékban vagy klimatizált helyiségben lehet elviselni. Azonban nem csak saját hűsölésünkről kell gondoskodni, a gazdák ugyanis négylábú kedvenceiknek is megkönnyítik a kánikula napjait.

– Édesanyaként a nyár a kedvenc időszakom, állatorvosként azonban egyáltalán nem. Az utóbbi időben szerencsére egyre több a felelős állattartó, aki tudja, hogy mivel jár a nyári hőség. Ennek ellenére időről időre el kell mondani, hogy mire kell figyelni ebben az időszakban – fogalmazott Horváth-Mester Anita állatorvos, aki néhány hasznos tanácsot is megosztott a gazdákkal.

Mint mondta: a család kis kedvenceinek és a haszonállatoknak is olyan árnyékos helyet kell biztosítani, ahová a tűző nap elől el tudnak húzódni. Figyelni kell arra is, hogy folyamatosan legyen friss, hűs ivóvíz előttük. Azonban fontos, hogy ne locsoljuk le kedvenceinket!

Hozzátette: ezt főleg a hosszú, sűrű bundájú jószágoknál kerüljük, mert a legyek szívesen rakják petéjüket a befülledt szőrzetbe. A kikelő nyüvek pedig hatalmas kárt okozhatnak.

– Sokan nem is gondolják, de a forró aszfalton történő sétáltatás égési sebeket okozhat a mancsokon. Inkább korán reggelre vagy az esti órákra időzítsük a kirándulásokat – javasolta az állatorvos. – Egyszer-kétszer találkoztam már olyan esettel is, hogy az ékszerteknősöket a terráriummal együtt kitették napozni. Pár órával később segítséget kértek, mivel a jószág nem volt túl jó állapotban...

Horváth-Mester Anita arról is beszámolt, hogy ilyenkor a parazitáktól is védeni kell kedvenceinket. A kullancsok babesiát, a lepkeszúnyogok pedig szívférgességet terjesztenek. 

– Talán a legjobb tanács, hogy mindenki próbálja olyan körülmények között tartani az állatait, amelyekben ő maga is szívesen tartózkodna. Így a legnagyobb hibák könnyen kiküszöbölhetők – húzta alá az állatorvos.

A kutyák lehetnek egyrétegű szőrzettel rendelkezők, ilyen a yorkshire terrier vagy az uszkár. Kétrétegű szőrzete van például a golden retrievernek és a huskynak.

A nagy melegben sem szabad a kutyák szőrét túl rövidre vágni

– Az első csoportba tartozó állatok bundája folyamatosan növekszik, így az folyamatos nyírást igényel. Arra mindig felhívom a gazdik figyelmét, hogy a nagy melegben sem szabad a kutyák szőrét túl rövidre vágni, mert leéghetnek – mondta el portálunknak Kohári Nikolett kutyakozmetikus.

Hozzátette: a kettős szőrzettel rendelkező kutyáknál más a helyzet. Esetükben az egész testet dupla szőrzet fedi: egy keményebb, durvább fedő-, és egy puha, sűrű aljszőrzet. Ezeknek a fajtáknak folyamatos szőrzetápolásra van szükségük, leginkább vedléskor.

– Sokszor dupla szőrzetű kutyust is szeretnének rövidre fazoníroztatni a nagy meleg miatt. Erről igyekszem lebeszélni a gazdikat, ugyanis a nyírással elveszti a kutya a szőrének a szigetelő funkcióját, amellyel gyakran többet ártunk, mint használunk. Rendszeres fésüléssel, gondozással ez megelőzhető – hangsúlyozta a kutyakozmetikus. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában