Földforgatók

2022.11.04. 19:55

Fenntarthatóságból példás: első helyen végzett a bárnai iskolakert

Amikor megszólal a bárnai általános iskola csengője, a tanulók kiszaladnak az udvarra. A jelenség teljesen hétköznapi, azonban a gyerekek a fogócska és a labdázás mellett a zöldséges ágyásásokhoz is odaszaladnak. Kihúzzák a rendezett veteményesbe nem illő fűszálakat, illetve ellenőrzik, hogy nem szomjaznak-e a növények.

Veres Edina

Szünetben a növényekhez sietnek, s gyomlálnak is, ha kell

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

A gyermeki – és persze pedagógusi – gondoskodás nyomán a bárnai iskolakert „virágzik”, aminek köszönhetően a közelmúltban az intézmény a Földforgatók fenntartási versenyen első helyezést ért el.

Igazi „földforgatók” az Aba Sámuel Általános Iskola Bárnai Tagiskolájának diákjai, erről immár egy oklevél is tanúskodik az intézmény büszkeségeit bemutató hirdetőfalon. Az írásos elismerést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szakképzési és szaktanácsadási igazgatósága állította ki az iskola részére, miután az intézmény a 2022-ben meghirdetett Földforgatók fenntartási versenyen első helyezést ért el. A hír hallatán a Nool.hu hírportál is ellátogatott a helyszínre, hogy szemügyre vegye és bemutassa az olvasóknak az elismert iskolakertet. 

A bárnai iskolához érkezve Szabóné Bohács Ditta tagintézmény-vezető fogadott, s elmondta, már négy éve művelnek iskolakertet. A munkához a 2018-as Földforgatók iskolakert pályázatnak és az Iskolakerti Alapozó Alprogramnak köszönhetően a megfelelő mennyiségű eszköz is rendelkezésükre áll. 

– Igaz, csak alsó tagozatos diákjaink vannak, de így is fent tudtuk tartani ezt a programot, sőt. Mindennapjaink részévé tettük. A négy osztály négy emelt ágyást gondoz, ennek köszönhetően valamelyest a munka is könnyebben nyomon követhető, illetve átlátható. Emellett van még egy epres kiskertünk, de kialakítottunk fűszernövényes polcokat, komposztálót, esőgyűjtőt, illetve madárodút- és etetőt is. Nem hiányozhat a ribizlibokor, vagy a málna sem, de van egy cseresznyefánk is. Lényegében minden adott nálunk, ami egy iskolakerthez nélkülözhetetlen, illetve fontosnak tartom kiemelni, hogy teljes mértékben biogazdálkodást folytatunk – fejtette ki az igazgató, aki azt is elárulta, hogy minden évben olyan növényeket próbálnak ültetni, amelyek nyáron nem igényelnek túl sok munkát, mivel abban az időszakban a szünet miatt nincsenek diákok az iskolában. 

Emiatt főleg tavaszi és nyár elején beérő, valamint ősszel szüretelhető zöldségeket, gyümölcsöket termesztenek. Az ágyásokban így akad retek, borsó, rukkola, saláta, répa vagy épp zöldhagyma. 

A gyerekek a maguk – vagy a pedagógusok által – szüretelt zöldségeket tízóraira vagy uzsonna során látják viszont tányérjaikon. Volt már arra is példa, hogy nyársalós kenyérhez fogyaszthattak a saját termésű újhagymából és retekből. Emellett egységcsomagot is szoktak összeállítani, amiket a tanulók hazavisznek, így otthonra is jut az iskolakert terméseiből. A nyári tábor idején is élvezhették a kerti munka „gyümölcsét” a diákok, akár egy, a gyümölcsökből készült turmix, akár egy limonádé vagy egyéb hűsítő fogyasztása közben. A fűszernövényeket, mint a mentát, a bazsalikomot vagy a kakukkfüvet, pedig megszárítják. 

– A növények és zöldségek felhasználásának tárházát tervezzük bővíteni. Szeretnénk befőttet készíteni a gyerekekkel a téli hónapokra, hiszen eddig a növényeket nyersen fogyasztották, amikor éppen idényük volt. Jelenleg a fent nevezett tartósítási eljárás kivitelezési lehetőségeit és módszertanát próbáljuk kidolgozni. Az iskolakertünkkel kapcsolatos munkákat kollégánk, Tóth Andrea fogja össze, aki a pályázaton belül kertvezetői képzést is elvégzett. Az ágyások körüli teendőkből természetesen a gyerekek mellett mi, pedagógusok is kivesszük a részünket. Ugyanakkor igazán akkor érzünk büszkeséget, amikor a gyerekek kicsengetés után azonnal szaladnak a locsolókannáért, amikor látják, hogy száraz a föld, vagy épp gyomlálásnak látnak hozzá, ha szükségesnek vélik – mondta Szabóné Bohács Ditta. 

Hozzátette: a gyerekek nem csupán a környezetismeret tantárgy keretében, hanem például az utolsó óra és az ebéd közötti hosszabb szüneteket kihasználva is gondozzák a veteményest. Emellett pedig heti egy alkalommal tehetséggondozó foglalkozást is tartanak a bárnai tagintézményben, amely során a tudatos életmódra nevelésen túl szerepet kap a kertészkedés is. Mindeközben megszólalt a csengő. A bárnai tanulók az épületből kiszaladva, már körbe is állták az ágyásokat kósza fűszálak után fürkészve, illetve néhány zsenge retket is kihúzva a földből az uzsonnához. 

A diákok, illetve tanáraik kezei munkájának nyomán a bárnai iskolakert szinte egész évben „virágzik”, amit a Földforgatók fenntarthatósági verseny zsűrije a legelőkelőbb helyezéssel jutalmazott. 

Szabóné Bohács Ditta zárásként arra is kitért, hogy szívesen osztanák meg a tapasztalataikat más iskolákkal is, hogy ők is kedvet kapjanak az iskolakert ápolásához, vagy a már meglévő ágyásaik gondozásához további ötleteket tudjanak meríteni.

Jutalmazták is a kis kertészeket
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Váci Egyházmegyei Karitász az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével 2018-ban hirdette meg az iskolakertprogramot „Földforgatók” névvel a Nógrád megyei általános iskolák részére. 
A kezdeményezés fő célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék az agráriumban rejlő lehetőségeket, illetve felnőttkorukban igényeljék a kertművelést, és önellátásuk részeként használják. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szakképzési és szaktanácsadási igazgatósága idén meghirdette a Földforgatók fenntartási versenyt. A kiírás nyerteseként az Aba Sámuel Általános Iskola Bárnai Tagiskolájának diákjai a NAK támogatásával autóbuszos kiránduláson vehettek részt. Az utazás első állomását a nőtincsi Seholsziget Természetpark jelentette, majd a gyerekek madármegfigyelésen vehettek részt, végül ebéd után a Vácrátóti Arborétumba látogattak, ahol több, még késő ősszel is szirmot bontó növényt ismerhettek meg. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában