Iskolakert

2022.10.27. 16:00

Fenntarthatóságra nevelik a pásztói diákokat az iskolakertnek köszönhetően

A leginnovatívabb iskolakert fenntartó elismerésben részesült a közelmúltban a Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Iskola a Földforgatók pályázat versenyén, amelyen ötödik helyezést értek el.

Nagy Orsolya

A kertbe csak olyanokat ültetnek, amiket a gyerekek frissen el tudnak fogyasztani

Forrás: Beküldött fotó

Pádárné Györki Mariann, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Váci Egyházmegyei Karitász az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével Iskolakert programot hirdetett meg, amelyben a pásztói iskolások is részt vettek.

– A kezdeményezés által magokat, eszközöket kaptunk és képzéseken vehettünk részt. Volt továbbá gyárlátogatás, de mezőgazdasági kertészetekbe is jártunk. Az iskolakert már nagyon régóta működött nálunk, nemrég pedig megkaptuk a plébánia nagy kertjét is, így ott tevékenykedünk – közölte Pádárné Györki Mariann.

pásztói iskolakert
A tanulók nagyon fogékonyak a kertészkedésre és a feldolgozásra is
Forrás: Beküldött fotó

Hozzátette: csak olyanokat ültetnek, amiket a gyerekek frissen el tudnak fogyasztani, így például van hagyma, saláta, paradicsom, eper, de fűszernövények és levendula is.

Az intézmény igazgatója azt is elárulta, hogy a tanulók nagyon fogékonyak a kertészkedésre és a feldolgozásra, ugyanakkor fontos az is, hogy olyan pedagógus legyen mellettük, aki jól át tudja adni mindezt a számukra. Ráadásul az, hogy bemutathatják munkájuk gyümölcsét plusz sikerélményt ad a számukra.

A pályázat célja az, hogy fenntarthatóságra nevelje a diákokat, akik több alkalommal tartottak iskolapiacot is.

– Ez a program nagyon hasznos a gyermekeknek, hiszen megismerkednek a kerti munkálatokkal, az önfenntartással és persze a fenntarthatósággal is. Emellett a közösségépítés és a személyiségfejlesztés szempontjából is rendkívül fontos, hiszen egészen más területen bontakozhatnak ki itt, mint az iskolapadban – fejtette ki az igazgató, aki azt is elmondta, hogy mindenkit próbálnak bevonni, de inkább a kis kamaszok azok, akik már koruknál fogva jobban bevonhatók, ugyanakkor a 8. osztályosok is besegítenek sokszor a feldolgozásban.

Mint kiderült, a program már befejeződött, de az iskola tovább folytatja az iskolakerti tevékenységet, tavasszal pedig várhatóan az óvodában is elindul majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában