Virágzik

2022.08.05. 13:52

Nehéz napok várnak az allergiásokra: Nógrádban is tovább növekszik a parlagfű pollenkoncentrációja

Tovább növekszik a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben, így nehéz napok várnak az arra érzékenyekre. Az gyomnövény jelenlétének ellenőrzése pedig folyamatos Nógrád megyében.

Nagy Orsolya

A parlagfű pollenkoncentrációja még mindig magas

Forrás: Nool archívum

Fotó: Hegedűs Márk

Virágzásnak indult a parlagfű a napokban szűkebb hazánkban is. A Nógrád Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta portálunkat, hogy a földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, amelynek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár ötmillióig terjedő pénzbírság szabható ki. Az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a Nógrád Megyei Kormányhivatal szűkebb hazánk külterületein, az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén pedig továbbra is az adott település jegyzője az illetékes.

Hozzátették: még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a tulajdonosoknak, hiszen ezt követően már képes pollent is kibocsátani.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek a kínzó tüneteitől.

A kormányhivatal kiemelte, hogy az időjárás alakulását is figyelembe véve, Nógrád megyében augusztus első hetének második felében a parlagfű pollenkoncentrációjának mértéke már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Éppen ezért az arra érzékenyek szedjék a megfelelő gyógyszereket, szükség esetén pedig forduljanak szakorvoshoz a megfelelő kezelés beállítása érdekében. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés.

Mint megtudtuk, a kormányhivatal szakemberei május közepétől folyamatosan végzik a parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanok felderítését, úgy a hatósági ütemterv szerint, mint a lakossági bejelentések alapján. Eddig 47 parcellát és mintegy 170 hektárt érintően történt intézkedés, amiknek néhány kivételtől eltekintve, az volt a célja, hogy a tulajdonosok időben, még a pollenszórás előtt gondoskodjanak a növény visszaszorításáról. Virágbimbós, vagy virágzó parlagfű-előfordulás miatt július végéig közel 7 hektárt érintően indult eljárás.

Kifejtették továbbá: a parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanról július végéig 5 esetben érkezett lakossági bejelentés, a védekezésre felszólított földhasználók még a növény virágzása előtt lekaszálták az érintett termőföldeket. A hatósági eljárások száma összességében a korábbi évekhez képest csökkenést mutat és eredményes a hatósági figyelemfelhívás is.

parlagfű
Legjobb gyökerestül megszabadulni a parlagfűtől
Forrás: Hegedűs Márk / Nool archívum

Augusztusban és szeptemberben a kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít majd a gabonatarlók állapotára, hiszen a július végén érkezett, régóta várt csapadék kedvező feltételeket biztosít az allergén gyomnövények fejlődéséhez is. A terepi bejárásokat augusztusban légi felderítés is kíséri majd Nógrád megyében. A beazonosított földrészleteket a hatóság haladéktalanul felkeresi és elvégzi a szükséges helyszíni szemléket.

Dr. Csépányi Éva háziorvos korábban elmondta, hogy a parlagfű-érzékenység legjellemzőbb tünete az orrváladékozás és a szemkönnyezés, ezek mellé pedig még száraz ingerköhécselés is társulhat, amelyek egész nap, valamint akár éjjel is gyötrik az érzékenyeket. Az orrváladék pedig színtelen, vízszerű.

Hozzátette: napjainkban már antihisztaminok széles skálája, valamint különféle orrspray-k is a rendelkezésre állnak az allergiás tünetek kezelésére. Utóbbiak kifejezetten az orrnyálkahártya gyulladását mérsékelik, és ezáltal csökkentik az orrváladékozást is, sőt akár meg is szüntetik azt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint a parlagfű mellett a napokban közepes-magas arányban lesz jelen a csalánfélék pollenje, valamint magas mértékben a kültéri allergén gombák közül az Alternária spóraszáma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában