Nyugodjanak békében

2022.04.25. 06:50

Sorra újulnak meg Nógrád megye temetői

Kápolnát és ravatalozókat korszerűsítenek, rendezik a temetőképet, de új kegyeleti hűtőket is vásárolnak a települések önkormányzatai a napokban bejelentett támogatásokból.

Nagy Orsolya

Ipolytarnócon megújul az ötmilliós támogatásnak köszönhetően a temetőben álló műemlék Szent Anna-kápolna

Forrás: Hüvösi Csaba, NMH

Újabb milliós összegek érkeztek szűkebb hazánkba a közelmúltban a Magyar Falu Programban. A kapott támogatásokat az önkormányzatok a temetők infrastrukturális fejlesztésére fordíthatják.

Ipolytarnóc több mint 5 millió forintot nyert el. Gál István polgármester elmondta, hogy a temetőben található Szent Anna Kápolna újul majd meg.

– Ez egy műemlék, amely mostanra sajnos elég rossz állapotba került. Terveink szerint a külső falak kapnak majd új köntöst, de fontos lenne a tetőszerkezet korszerűsítése is. Ezt azonban most nem tudjuk megvalósítani a pályázatban, így a jövőben további forrásokat fogunk keresni rá – közölte Gál István.

Nézsa 18 millió forintot nyert el a programban, amelyből a ravatalozó egy része újul meg. Styevó Gábor, a falu polgármestere kiemelte, hogy a vizesblokkot teszik rendbe, de akadálymentesítés is megvalósul. Ezen túlmenően a régi kegyeleti hűtő helyett újat vásárolnak majd , valamint a nyílászárókat is kicserélik.

Vizsláson már hozzá is kezdtek a szakemberek a temetői munkálatokhoz. Sándor József polgármester kifejtette, hogy a csaknem 6 millió forintos támogatásból rendbe tették a temetőképet, de folyamatban van a járdaépítés is. Ezen túlmenően kiparcellázzák a sírhelyeket és az eddig omladozó domboldalt, valamint a sokszor saras területeket is megszüntetik. Ennek köszönhetően pedig rendezett lesz a sírkert, ráadásul a közlekedés is biztonságosabbá válik. 

Héhalomban 9 millió forintból korszerűsítik a temetőben lévő ravatalozót. 

– A kapott összegből szeretnénk kicserélni a nyílászárót, új mosdót kialakítani, felújítani a külső homlokzatot, de belülről is megszépül az épület, valamint akadálymentesítést is megvalósul. Nagyon fontos volt már ez a fejlesztés, hiszen elég régi a ravatalozónk. Többször is pályáztunk már rá, de most végre sikerrel jártunk, amely nagy öröm számunkra – mondta Bakos József polgármester, aki azt is elárulta, hogy a jövőben további fejlesztéseket valósítanának meg a temetőben, így például új urnafalat építenének, de a kerítést is szeretnék kicserélni.

Bánk csaknem 6 millió forintot kapott. Torma Andrea, a falu polgármestere úgy fogalmazott, hogy terveik szerint a ravatalozóban alakítanak ki új illemhelyiségeket, hiszen eddig nem volt olyan, amely a modern kor elvárásainak megfelelt volna. 

Az egyházi temetők is megújulnak - Egyházi közösség tulajdonában lévő sírkertek fejlesztésére is nyertek támogatásokat a közelmúltban. Balla Mihály országgyűlési képviselő közösségi oldalán arról számolt be, hogy Nyugat-Nógrádban 10 település egyházközösségek összesen 44 679 230 forintot kapott. Ezáltal Cserhátsurányban, Debercsényben, Herencsényben, Ipolyvecén, Magyarnándorban, Nézsán, Pusztaberkin, Szendehelyen, Szendehelyen, Szirákon, valamint Vanyarcon is új köntöst kapnak az egyházi temetők a közeljövőben. Kelet-Nógrád nyertes pályázatait Becsó Zsolt országgyűlési képviselő osztotta meg a közösségi oldalán, miszerint Szurdokpüspökiben és Mátraszőlősön is hamarosan megújulhatnak a temetők.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában