A szécsényi báró szerint új kor kezdődött most

Báró Lipthay Antal Szécsény díszpolgára, 74 éves, és felesége is átlépte már a 70-et. Korosztályuk alapján mindketten a magas kockázatú korcsoportba tartoznak. Többek közt erről is, és a járvány által megváltozott világunkról, Magyarországról, Nógrád megyéről beszélgettünk a báróval, aki készségesen osztotta meg gondolatait és reményeit portálunkkal.

Szenográdi Ferenc

Báró Lipthay Antal is viseli a védőfelszerelést

Forrás: NMH

– Ön szerint milyen nehézségeket, ugyanakkor milyen lehetőségeket jelent ez a járvány az emberiség számára?

– Mindenekelőtt hangsúlyoznom kell, hogy ez a válság kétségtelenül sok szenvedést okoz az egész világon. Sokak számára lelkileg, és aki megkapja a betegséget, annak testileg is. Azok, akik félnek a haláltól, jobban szenvednek most. Viszont akik már régóta tudják, hogy a halál csak a földi lét vége, de a lélek számára az örök élet kezdete, amelyben a tér és az idő megszűnik, a visszatérés az Istenhez, egyfajta átmenet egy másik dimenzióba, azoknak nem olyan szörnyű. Természetesen mindannyian aggódunk az ismeretlen betegség miatt, amelyet ez idáig még nem tudnak gyógyítani. Vannak tünetek, diagnózis, de lényegében továbbra sem létezik más orvoslás, mint pusztán palliatív kezelések, ezért jelentős a halálozási arány.

– Ez a helyzet persze megfélemlíti az embert.

A már elhangzottak mellett ugyanakkor szilárdan érzem, hogy ez a sorscsapás megrázta az egész emberiséget. Lehetővé tette, hogy az emberek magukra találjanak, elgondolkozzanak, csendesedjenek le, s vonuljanak vissza az otthonaikba, hogy minél többet imádkozzanak, meditáljanak. Így most a fontos dolgokat szétválaszthatják azoktól, amik határozottan nem azok. Eddig a napi élet felgyorsulásának, a fokozódó munkahelyi nyomásnak a következtében az emberek eltávolodtak a természettől és a természetes léttől. Az emberek a szívükbe befészkelődött hidegség miatt elvesztették a természetes kedvességet, nagylelkűséget. Az ember elvesztette a kapcsolatot olyan transzcendens értékekkel, mint a szeretet, a család, az igazság és a szellem ereje. Ez a mostani válság egy olyan híddá vált, amely egy új korszak kezdetébe vezet, amelyben remélem, hogy az ember méltósága megerősödik. Az igazság legyen az alapelv és alapvető követelmény a jövő embere életében! Személy szerint szilárdan hiszek az igazság és a szellem erejében, és ez a válság lehetővé teszi, hogy legalább nagy többségünk egyértelműen elismerje és befogadja ezeket az értékeket.

– Hazánkat illetően a válság egyértelműen bizonyítja, hogy a nemzeti értékek képezik az erőt.

Ez biztonságot nyújt az állampolgárok számára. A jótékonyság otthon kezdődik, nem szerte a világban. A globális terjeszkedő szándékok, főleg egy ilyen helyzetben, nem kínálnak megoldást. Ezek a kultúrák gyengülését eredményezik, és ez veszélyt jelentene a miénkre is. Most a határok újjáéledtek. Azok a polgárok, akik szeretik az országukat és saját kultúrájuk szerint élnek, ideológiamentesen – különösen olyan körülmények között, mint amit jelenleg tapasztalunk –, egyértelműen felismerik, hogy a fellendülés forrása lelki erősségükben rejlik. Ha támogatást keresnek, bízhatnak családjukban, barátaikban, akik szeretik őket. Az állam pedig már megtett minden szükséges intézkedést e halálos vírus fejlődésének megfékezésére.

Báró Lipthay Antal is viseli a védőfelszerelést
Fotó: NMH

– Mit ajánlana olvasóinknak, Nógrád polgárainak, mit tegyenek azért, hogy csökkentsék a Covid–19 által okozott válság hatásait?

– Elsőként javasolnám, hogy kövessék az utasításokat, tartsák be a szabályokat, amelyeket a kormány az ő érdekükben ad ki. Persze, sajnos vannak olyanok, akik megkérdőjelezik a lépéseket, politizálják a válságot. Ez a viselkedés valóban ellentmondásos. Ma csak az egység hozza a várt pozitív eredményt. A válság mindannyiunkat érint, ezért az egység a fontos a különbségek felett. A cél mindenki egészsége, amely a közjó része. Ha mindenki fegyelmezetten betartja a követendő lépéseket, akkor a vírussal fertőzött személyek száma alacsonyabb lesz, és bizonyára nagyon fontos, hogy a halálesetek számát a lehető legalacsonyabban lehessen tartani.

– Az állam eljárási normákat alakított ki.

Mindannyiunknak követnünk kell ezeket a szabályokat, megértve, hogy így cselekedve csökkenthető a járvány. A Covid–19-krízis után következő fontos tényező: a jövő. A média már bejelentette azt a jövőképet, amely a gazdaság fontos változásait mutatja be. A légi közlekedés, a nemzetközi turizmus és a kereskedelem a gazdaság három olyan vonulata, ami biztosan más lesz, mint amit Nyugaton a II. világháború vége – itt nálunk a demokrácia kezdete – óta tapasztaltunk. Természetesen lehetséges a belső turizmus fejlesztése, kevesebb utazásra van szükség a világ más részeire, és ne akarjuk háromévente cserélni az autókat, mert az nem az embert szolgálja, hanem az ipart. A tegnapi marketing és reklám által bevezetett életmódon kellene változtatni, átállni a kultúránkból, hagyományainkból fakadó életmódra. Megjött az idő figyelni értékekre, és azok szerint élni. Az érdekeket másodlagos szintre kell tenni, vagy teljesen elfelejteni.

– Mit csinálnak most a válság idején? Hogyan viselik a vírus terjedését, amely az egész világot megtámadta?

– Természetesen vidéken vagyunk. Itt élvezzük Nógrád megye természeti szépségének előnyeit. Van egy kísérőnk, a Félix, a mi nagyon okos, fehér pulink. Gyerekeink és unokáink messze vannak, különböző országokban, ahol születtek, ahol dolgoznak. Interneten keresztül kommunikálunk velük. Legalább ez is valami. Én egy régi vágyamat igyekszem beteljesíteni: regényt írok.

– Mit lehet róla tudni?

Három részből álló könyv lesz, amelynek a története 1944-ben kezdődik. Végre most megvan a szükséges nyugalom ehhez a munkához. Ez az írás, ha befejezem, hatalmas öröm forrása lesz számomra. Ha Isten úgy akarja, hogy megérjem a 75. életévemet, akkor kész lesz, és remélem, három nyelven meg is jelenhet majd. A csodálatos élmények közül, amelyeket Benczúrfalván megélünk, érdemes megemlíteni azt a szolidaritást és segítőkészséget, amit egy kedves szomszéd biztosít számunkra, aki hetente kétszer vásárol – nekünk is –, hogy több mint hetvenéves korunkban ne kelljen a vásárlásnál fertőzésnek kitenni magunkat. Így vigyáznak ránk. Nagyon megható. Saját angyalunk van!

Lipthay Erzsébet fáradhatatlanul intézi a kápolnaépítés ügyeit

Benczúrfalván, szinte egyfajta csodaként, a nagyböjt idején folytatódott a Fájdalmas Szűzanya Kápolna építése, amelyet sokak támogatásával 2017-ben kezdtek el létrehozni. – Nagycsütörtökre a kupola tartószerkezetét is a helyére rögzítették, augusztusban kész lehet – mondta Báró Lipthay Antal. – A feleségem már évek óta kezeli az építkezéssel kapcsolatos ügyeket. Sok munka, amit önfeláldozóan és nagy pontossággal végez. A Covid–19 nem félemlíti meg őt. Mindenkivel, aki részt vesz a projektekben, ő tartja a kapcsolatot. Nem lehet jobb rendszergazda, nem lehet jobb feleségem! Ráadásul csodálatos szakács, aki, ha étterme lenne, öt Michelin-csillagot kapna, az biztos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában