Felelős állattartás

2019.02.20. 13:50

Halálra ítélt kölykök: kötelességünk felügyelni az állatszaporulatot

Közeleg a tavasz. Érezzük a levegőben, megváltoznak a színek, a fények, a természet ébredezik és ennek ezernyi apró jele van. A tél süket csendjét megtöri a madarak dalolása. És még valami: gyereksíráshoz hasonlatos, olykor vérfagyasztó sikolyok töltik be az alvó utcákat, amit aztán a környékbeli kutyák dühös csaholása követ. A macskák szerelmes időszaka már elkezdődött, ezt pedig elképesztő cicaáldás követi majd.

Sziládi Krisztina

Sok kiscica élete első pár hónapjában távozik a földi világtól.

Forrás: Shutterstock

Tudják, hogy egy nőstény macskától és egy kandúrtól, valamint azok kölykeitől hét év alatt hány utód születhet? Kapaszkodjanak meg, s ha nem hiszik járjanak utána: 420 ezer kis szőrgombolyag, igen, ennyi utódot képesek nemzeni. S ha most azt kérdezik, hol van ez az iszonyatos mennyiségű állat, azt válaszolom, leginkább sehol.

Annak ellenére, hogy Magyarországon több százezerre becsülik a kontroll nélkül szaporodó gazdátlan macskák számát, sajnos a megszületett kiscicák nagy része élete első néhány hónapjában már távozik is erről a földi világról. Talán sosem laktak jól rövidke életükben, mindig csak üldöztetés volt az osztályrészük, végül méregtől pusztulnak, kocsik kereke alatt végzik, vagy egyszerűen éhen halnak.

Sok kiscica élete első pár hónapjában távozik a földi világtól.
Fotó: Shutterstock

Az ivartalanítás sok mindenre megoldás lehet

Tüzelő szukák esetében a kan kutyák távoltartása kitartást és állóképességet igényel. Nőstény macskáknál nem elhanyagolandó szempont, hogy ivarzás során az állatok viselkedése jellegzetesen megváltozik, ami a tulajdonos számára sokszor nehezen tolerálható. Mindezektől a problémáktól ivartalanítással mentesülhetünk, de több betegség rizikója is csökken. A kutyák-macskák műtéti ivartalanítása talán nehéz döntést jelent a tulajdonos számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása hasznos mind az állat, mind a gazdája számára. S ne feledjük, kutyánk vagy macskánk nem lesz boldogtalanabb, ha soha nem születnek utódai és nem élheti át az anyaság érzését.

A kedves gazdik képtelenek felfogni, hogy az állatszeretet nem csak az, ha odaédesgetünk a házunkhoz néhány cicust, néha eléjük lökünk valami ennivalót, aztán ha jön az idő, hadd szeressék egymást. Nem, ennél egy kicsit jobban oda kellene figyelni háziállatainkra, ha már egyszer, évezredekkel ezelőtt megszelídítettük és magunkhoz édesgettük őket. Többek között a szaporulat felügyelete is a tulajdonos feladata lenne, elvileg törvény rendelkezik arról, hogy az állattartó megfelelő életfeltételeket biztosítson állatai számára.

Sajnos ugyanez igaz a kutyákra is. A macska szabad állat, nehéz visszatartani, ha menni akar. A kutyákat már jobban magához köti az ember, sokszor szó szerint is, mégis, ha a természet szerelemre hívó szava megszólal, az ebek is megtalálják a módját és nekivágnak a kalandnak. A tavasz beköszöntével úton-útfélen találkozhatunk az ösztöneiknek engedelmeskedő kutyákkal, akik sokszor forgalmas utakon csapatba verődve hajszolták a gyönyört, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját maguk, de az autósok életét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában