Átverés

2024.09.11. 10:23

Csak szólok... - csalókra figyelmeztet a rendőrség

Utolsó emlékeztető, bírsággal tartozik! – ehhez hasonló üzenetekkel próbálnak az adathalász csalók személyes- és bankkártyaadatokat megszerezni. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet: a rendőrség soha nem küld SMS-t!

Nool.hu

A Nógrád vármegyei rendőrség közösségi oldalán osztott meg egy csaló által írt SMS-t, melyben a rendőrségre hivatkozva akarja áldozatait valótlan befizetésre kényszeríteni. Az üzenetben – a Rendőrségi Információs Portál imitálásával – próbálnak adatokat kicsalni szabálysértési bírságra hivatkozva. A SMS-be egy linket is beágyaznak az adathalászok, mintha az egy valós aktához vagy dokumentumhoz vezetne. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság azonban nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy a rendőrség, soha nem küld SMS-t a lakosoknak.  

csaló üzenet
A csalók az SMS-ben a rendőrségre hivatkoznak
Forrás: Facebook/Nógrád vármegyei rendőrség

A rendőrség tanácsai, ha bárkinek efféle üzenet jelenne meg a kijelzőjén:

  • Ne kattintson a linkre, törölje az üzenetet!
  • Ne adja meg sem személyes, sem bankkártyaadatait!
  • A személyes és a banki adatai védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a valós honlapcím beírásával érje el!
  • A rendőrség az objektív felelősség hatálya alá tartozó közigazgatási hatósági eljárásokban a bírság kiszabásáról kizárólag írásbeli határozatban rendelkezik.

Nemrég írtunk arról is, hogy közösségi oldalakon, online társkereső portálokon terjed a nigériai csalás azon változata, amelynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, majd valamilyen megható történettel pénzt kér tőle:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában