Csalás

2024.08.25. 12:50

Nigériai csalás: nem csupán szíveket rabolnak az ál-Rómeók

Közösségi média-oldalakon, online társkereső portálokon terjed a nigériai csalás azon változata, amelynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, majd valamilyen megható történettel pénzt kér tőle – tájékoztatott közösségi oldalán a nógrádi rendőrség.

Sipos Nina Vivien

„Egy nemrég megtörtént bűneset során az áldozat csak üzenetek formájában tartotta a kapcsolatot a csalóval, aki tört magyarsággal írt és kevés személyes információt osztott meg magáról. Ennek ellenére a napi üzenetváltásoknak köszönhetően bizalmas viszony alakult ki közöttük. Rövid idő elteltével a csaló elhitette, hogy bajba került és az áldozata jóhiszeműen többször is pénzt utalt az állítólagos kórházi kezelésére vagy váltságdíj(!) kifizetésére” – olvasható a KiberPajzs honlapján. 

nigériai csalás
A nigériai csalás egyre gyakoribb a társkereső oldalakon
Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Mint azt a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is kihangsúlyozta Facebook-bejegyzésében, egyre inkább terjed hazánkban a társkereső oldalakon ez a bizonyos nigériai csalás, azonban némi óvatossággal és odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy csalás áldozatává váljunk.

Így szűrheted ki a nigériai csalást

A rendőrség hasznos tanácsai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. A csalások közös pontja jellemzően az, hogy először egy viszonylag alacsony összeg átutalását kérik a csalók, a pénz összege azonban folyamatosan emelkedhet. Kéretlen levél esetén meg kell figyelni a nyelvezetet, ugyanis a „nigériai” levelekre jellemző a pongyola megfogalmazás, a számtalan nyelvtani és stilisztikai hiba. Sok esetben épp ez támasztja alá a történetet: a „tört magyarság”, a megtévesztő történetben szereplő külföldi levélíró kísérlete, hogy magyarul próbáljon meg segítséget kérni. 

Mit lehet tenni, ha valaki csalás áldozatává vált?

Tamás-Kovács Andrea, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hírportálunk megkeresésére elmondta, fontos, hogy ha valaki ilyen levelet kap, legyen megfontolt és gyanakvó. Még abban az esetben is javasolt az óvatosság, ha olyan idegenekkel kerül kapcsolatba, akik elnyerik a szimpátiáját. 

– Pénzt vagy egyéb értéket semmilyen körülmények között ne adjon vagy utaljon át! Amennyiben valaki csalás áldozatává vált, azonnal szakítson meg minden kapcsolatot a másik személlyel. Ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát, majd tegyen feljelentést a rendőrségen – tanácsolta a sajtóreferens.

Hozzátette: – Jelezni kell a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval került kapcsolatba. Ha pedig megadta a banki adatait, azonnal értesítse a pénzintézetet, hogy mielőbb zárolják a kártyáját! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában