Köszöntő

2024.06.14. 17:22

Eszményi Viktória 73. születésnapját ünnepli

Pénteken, június 14-én ünnepli 73. születésnapját a balassagyarmati származású énekesnő, Eszményi Viktória. Cikkünkben Ember Csaba karnagy, nyugalmazott zeneiskolai igazgató visszaemlékezésével köszöntjük őt.

Nool.hu

– Eszményi Viktória 1951-ben született Balassagyarmaton. Mindig nagy örömmel gondolok rá, hiszen gyermekkorunktól ismerjük egymást, a két család jó barátságban volt. Náluk is sokan tanultak zenét. Együtt jártunk gimnáziumba, a testvére volt évfolyamtársam, ő pedig valamivel alattunk járt, az akkor még Szántó Kovács János nevét viselő intézménybe – emlékezett vissza Ember Csaba az énekesnő balassagyarmati éveire, azzal folytatva: – A gyarmati zeneiskolában mindketten Für Éva tanítványai voltunk, aki Für Anikó színésznő édesanyja. Csikász Istvánnal, az Irodalmi színpaddal is sokszor felléptünk közösen. Bár én klasszikus zenész voltam, de amikor Viki a salgótarjáni Ki mit tud?-ra készült, akkor felkért, hogy zongorán kísérjem a zenekar tagjaként. Kovács Kati Hull a hó a kéklő hegyeken című számával álltunk a színpadra a zsűri elé. Egy nagyon színes egyéniséget ismerhettem meg benne, aztán más-más utat szánt az élet a folytatáshoz, ő vidéki kislányként nagy sikereket ért el.

Eszményi Viktória
Eszményi Viktória 1951. június 14-én született Balassagyarmaton
Forrás: MW Archív

Eszményi Viktória országszerte ismertté vált

Hozzátette, hogy még mielőtt elköltözött volna Eszményi Viktória az Ipoly-parti városból, fellépésein már több balassagyarmati zenekar is kísérte, úgy mint például a Szirén együttes. Megismerkedett Heilig Gáborral, aki a dalszerzője, majd később a férje lett és a siker másik városba sodorta őt. Főleg country-stílusú dalaival vált országszerte ismertté. 

– A hetvenes évek elején egy Ki mit tud?-on figyelt fel rá Bergendy István, majd felkérte, hogy vegyen részt a turnéjukon. A Magyar Rádióban közel húsz sikeres felvétele készült, melyekkel a televízióban is szerepelt. Dalai többségének Latzin Norbert, Demjén Ferenc és Heilig Gábor volt a szerzője. A Vidéki lány vagyok című dalával 1981-ben aratott nagy sikert a táncdalfesztiválon. A dal szövegével egyértelműen utal balassagyarmati származására is: „Egy lány vagyok csupán a sok közül, ki vidékről a városba került. Bár úgy döntöttem, itt is maradok, én akkor is vidéki lány vagyok...”

Kísérte őt a Bojtorján együttes, tagja volt a 100 Folk Celsiusnak, majd férjével közösen főként gyermekzene albumokon dolgoztak. – Ezúton is még sok boldog születésnapot kívánok, szeretetben, egészségben Eszményi Vikinek – fogalmazott a balassagyarmati karnagy.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!