Mélypontról a magasba

2024.06.13. 16:00

Miért nem hisszük el, hogy Rossi a maga útját járja?

A magyar válogatott szövetségi kapitánya Marco Rossi hosszú ideje erőn felüli teljesítményre sarkallja a magyar futballistákat, akiknek az elmúlt évben olyan válogatottakat sikerült legyőznie, mint Anglia, Németország, Szerbia, vagy Törökország. A nemzeti csapat nem az utóbbi évtizedben oly divatosnak számító Pep Guardiola útját járja, hanem sokkal inkább az Aranycsapat és brazil futball hagyományaihoz nyúl vissza.

MW

Marco Rossi

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Szabó Miklós

A magyar válogatott a keretértéke alapján a 24 csapatos Eb-mezőnyben mindössze a tizenkilencedik helyen áll, abban a körben, ahová Albánia és Georgia is tartozik. Az elmúlt két év remek eredményei ismeretében ezt nehéz elfogadni, ugyanakkor a számok végső soron csak alátámasztják azt, amit eddig is nyilvánvaló volt: Marco Rossi olyan közeget teremt a válogatottnál, amelyben a játékosok többsége képes erőn felül teljesíteni – írta meg a Magyar Nemzet.

240608_1075_DCS
A magyar csapat szövetségi kapitánya sokat formált a válogatott stílusán
Fotó: Dömötör Csaba / Forrás:  Nemzeti Sport

Mélypontról a magasba

Az olasz-magyar szövetségi kapitány híre az egész világot bejárta már. Rossit az angol és francia kollégája, Gareth Southgate és Didier Deschamps mellett emlegetik – olvasható az Origo oldalán. Pedig nehézségekkel teli volt az út Marco Rossi számára, aki immáron hat éve vezeti a magyar válogatottat, és a legnagyobb mélypontot 2019 novemberében élte át a magyarok edzője. Akkor Rossi még a lemondását is a belengette, s komoly képességbeli hiányosságokról beszélt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Ha javult is a játékosminőség azóta, annyit biztosan nem, amennyit az elért eredmények, erről árulkodik a válogatott Eb-ellenfelekhez viszonyított szerény keretértéke is. Egy szempontból viszont megváltozott a magyar csapat játéka, ami váratlan győzelmekhez is vezethetett a közelmúltban.

Alonso és Ancelotti a példa

Rossi edzői megközelítése sokat formálódott az utóbbi években. 2020-ban első körben a korábbi 4-2-3-1-es felállást 3-5-2-re változtatta, amellyel az esélytelennek tartott Honvédból bajnokcsapatot csinált 2017-ben. A 2021-es Európa-bajnokságon még ez a stabil védekezésre alapuló hozzáállás hozott sikert, csupán perceken múlt az utolsó, németek elleni meccsen a továbbjutás az Eb halálcsoportjából. 

Az akkori játékot az elmúlt két évben tovább fejlesztette Rossi, ami az Anglia ellen Wolverhamptonban aratott 4-0-s győzelemben csúcsosodott ki, tavaly pedig veretlenséget és csoportgyőzelmet ért az Eb-selejtezőkön – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A világ labdarúgását az elmúlt években a Pep Guardiola által a 2010-es években megreformált pozíciós játék határozta meg, de a magyar csapat videóelemzője, Beregi István szerint Rossi az idén német bajnok Xabi Alonso és BL-győztes Carlo Ancelotti útját járja, de már egyedi megközelítéssel.

A két támadó középpályás (Szoboszlai és Sallai – a szerk.) rugalmasabb szerepkört kapott, azonos oldalon kezdtek el játszani, mindig túltelítve az egyik oldalt, hogy ilyen módon létszámbeli fölényt tudjunk kialakítani

 – árulta el Beregi, aki szerint a magyar válogatott kiszámíthatatlanná vált a játékosok pozíciójának rugalmas értelmezésével, ami az Aranycsapat hagyományaihoz nyúl vissza. A káoszteremtés mostanra a magyar válogatott stílusjegye lett, amelynek központi eleme Szoboszlai kötöttségek nélküli játéka

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában