Hirdetés

2024.09.13. 11:28

Homlokzati hőszigetelés típusai: Melyik a legjobb választás?

A hőszigetelés kialakítása iránti igény folyamatosan nő, ahogy felismerik az abban rejlő vitathatatlan előnyöket. Az energiahatékonyság növelése, a komfortérzet javítása és a fűtési-hűtési költségek csökkentése mind olyan tényezők, amelyek miatt egyre több épületet látnak el korszerű hőszigeteléssel. Azonban könnyű elveszni a piac kínálatában, hiszen számos különböző rendszer és anyag áll rendelkezésre. Cikkünk célja, hogy segítsen eligazodni a homlokzati hőszigetelés világában, és bemutassa, milyen szempontok alapján érdemes választani.

PR cikk

Forrás: baumit.hu

Hogyan, mi alapján válasszunk hőszigetelési rendszert?

1. Gondolkodjunk rendszerben

Először is, fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk, hiszen így garantálható, hogy a használt anyagok kompatibilisek legyenek egymással, és a való életben is hozzák a minősítéskor elért értékeket, ráadásul a rendszergarancia is csak ebben az esetben érvényesíthető. Emellett fontos figyelembe venni, hogy nem csupán a homlokzati hőszigetelő rendszerek elemeinek összhangja, de a szakszerű beépítés is kulcsfontosságú a hosszú távú teljesítmény és megbízhatóság szempontjából. A Baumit Kft. által forgalmazott open, Star EPS, Star ásványi, Pro homlokzati hőszigetelő rendszerekre a mindenkor hatályos törvényekben, jogszabályokban és rendeletekben meghatározott kötelező szavatosság mellett 25+5 év rendszergaranciát is vállal.

2. Az épület tulajdonságai és hőigénye

A megfelelő hőszigetelési rendszer kiválasztása nagyban függ az épület használati céljától, hőigényétől és falazatának anyagától. Az eltérő falazóanyagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, így más és más hőszigetelési megoldásokat igényelnek. Emellett figyelembe kell venni az épület funkcióját (családi ház, társasház, középület), energetikai szükségleteit és az adott környezeti viszonyokat is. Minden esetben érdemes szakember segítségét kérni a hőszigetelés megtervezéséhez, hogy a legoptimálisabb rendszert találjuk meg az adott épület számára.

3. Költséghatékonyság

Hazánkban a két legelterjedtebb homlokzati hőszigetelésre használt anyag a polisztirol és az ásványgyapot. A polisztirol könnyen és gyorsan telepíthető, és általában gazdaságosabb megoldás, szemben az ásványgyapottal, amely költségesebb, a telepítése is nehézkesebb lehet, ám kitűnő páraáteresztő és tűzvédelmi tulajdonságokkal bír. A beruházás megtervezésekor érdemes mérlegelni a különböző rendszerek ár-érték arányát is. Szakember segítségével könnyedén kiválasztható a költségvetésbe illeszkedő hőszigetelési rendszer.

Baumit megoldások hőszigetelésre

A Baumit számos kiváló minőségű hőszigetelési rendszert kínál, amelyek különböző igényeknek és épülettípusoknak felelnek meg. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb megoldásokat.

Optimális páraáteresztés minden felületen

A Baumit open homlokzati hőszigetelő rendszer ötvözi az ásványgyapot szigetelések előnyeit, például a kiváló páraáteresztést és a természetes lakóklímát, amely kiegyensúlyozott és kellemes beltéri környezetet biztosít. Ezen kívül magában foglalja a polisztirolos rendszerek kedvező tulajdonságait, úgymint az alacsonyabb költség, az egyszerű kivitelezés, a csiszolhatóság, az alakíthatóság és a kisebb súly.

Kiemelkedően tartós megoldás

A Baumit Star EPS grafit hőszigetelő rendszer hőszigetelő lemezei a hagyományos polisztirol lemezekhez képest 23%-kal jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, és hosszú távú megoldást kínál a homlokzatok hőszigetelésére. Az erős és tartós anyagok és a rugalmas ragasztó használatának köszönhetően ez a rendszer ellenáll az időjárás viszontagságainak, és hosszú éveken keresztül megőrzi hatékonyságát.

Természetes hőszigetelés

A Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszer egy természetes alapanyagokból készült hőszigetelési megoldás, amely alkalmas minden teherhordó falazatra. A rendszerben felhasznált ásványi anyagok nem csupán kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, de a tűzvédelem terén is megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak, így minden olyan esetben ajánlott a rendszer választása, amikor az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) A1 vagy A2 minőségű homlokzati hőszigetelő rendszer beépítését írja elő.

Baumit Pro

A Baumit Pro rendszer egy gazdaságos és tartós hőszigetelési megoldás, amely különösen alkalmas panel- és társasházak hőszigetelésére. A Pro rendszer gyorsan és egyszerűen telepíthető, így ideális választás nagyobb projektek gyors és tartós eredményt nyújtó kivitelezéséhez.

A megfelelő hőszigetelés kiválasztása függ a felhasználás helyétől, az épület hőigényétől és a költségkerettől is. A Baumit minden esetben kiváló, minősített hőszigetelő rendszerekkel támogatja a beruházás sikerességét, és ezekre – a mindenkor hatályos törvényekben, jogszabályokban és rendeletekben meghatározott kötelező szavatosság mellett 25+5 év rendszergaranciát is vállal. A részleteket keresse a Baumit Magyarország oldalán!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában