Hirdetés

2024.08.28. 08:29

7 kezelési lehetőség meddőségi problémákra, amikről keveset beszélnek

A meddőség a mai napig tabutémának számít a nők körében, szégyellnek beszélni róla, pedig a becslések szerint a párok körülbelül 15-20%-a küzd azzal, hogy természetes úton nem jön össze a baba. Szerencsére számos mesterséges megtermékenyítési módszer és alternatív kezelés segíthet abban, hogy minél több meddő párnak lehessen gyermeke.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

A leggyakoribb megoldások meddőség esetén

A mai világban több megoldás is létezik arra, ha valaki nem tud természetes úton teherbe esni. Amennyiben a pár női tagja 35 év alatti, egy év sikertelen próbálkozás után, ha 35 év feletti, fél év sikertelen próbálkozás után érdemes kivizsgáltatni a problémát, és választani a lehetőségek közül.

Az inszeminációt (IUI) akkor alkalmazzák, amikor a pár női tagjának peteérése van, ilyenkor egy katéteren keresztül spermiumokat juttatnak a nő méhébe. Ez tulajdonképpen félúton van a természetes fogantatás és a lombikprogram között. 

Olyan esetek is vannak, amikor az IVF, azaz a lombikbébi program a megoldás. Itt először stimulálják a petefészket, ezt követi a petesejtleszívás, majd az érett petesejtekhez laboratóriumi körülmények között spermiumokat juttatnak, és a megtermékenyült, szabályosan osztódó embriókat visszaültetik a nő méhébe.

Amennyiben gyenge minőségű a spermium vagy egy adott mennyiség nem rendelkezik elég egészséges sejttel, akkor inkább az intracitoplazmatikus spermium injekciót (ICSI) ajánlják. Ez az eljárás hasonlóan működik, mint a lombikbébi program, annyi különbséggel, hogy míg az IVF-nél orvosi beavatkozás nélkül történik a megtermékenyítés, itt a spermiumot közvetlenül a petesejtbe fecskendezik be.

Több sikertelen lombik után szokott felmerülni a petesejt donáció (adományozás) lehetősége, amely során egy másik nő petesejtjét termékenyítik meg és ültetik vissza a leendő édesanya méhébe.

7 alternatív kezelési lehetőség

Bár ezekről kevesebb szó esik, a mesterséges módszereken kívül számos alternatív kezelési lehetőség is a párok rendelkezésére áll. Ezek természetesen nem minden esetben működnek, így bármilyen módszer megkezdése előtt elengedhetetlen egy szakemberrel való konzultáció.

Életmódváltás

Ha valaki jól érzi magát a testében, rendszeresen mozog, egészségesen étkezik, az javíthatja a termékenységet. A sikertelen próbálkozások sok frusztrációt okoznak, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a stresszkezelésre is meditációval, jógával vagy hosszú sétákkal a természetben.

Akupunktúra

Kutatások kimutatták, hogy ha az akupunktúrát együttesen alkalmazzák a termékenységi kezelésekkel, akkor jelentősen növelhető a teherbeesés esélye. Az akupunktúra nemcsak ellazít, hanem fokozza a petefészek és a méh vérkeringését, sőt a férfiaknak is hasznos lehet, mivel serkenti a spermiumtermelést.

Természetes gyógymódok

A természetgyógyászok a maca gyökérre esküsznek, mely a kutatások alapján a férfiaknál potencianövelő hatású, míg a nőknél serkenti a peteérést, javítja a hormonegyensúlyt és támogatja a termékenységet. Emellett a barátcserje is segíthet a meddőség kezelésében, mely kiválóan alkalmazható a megbomlott hormonális egyensúly visszaállítására.

Peteérést elősegítő torna

Az Arwen-torna arra a tudományosan bizonyított tényre épül, hogy a külső és belső izmok megmozgatása hatással van a szervezet hormonális állapotára. A gyakorlatok segítségével fokozódik a véráramlás a petefészek körül, ami segítheti a teherbeesést.

Homeopátia

A homeopátia egy szelíd gyógymód, mely megfelelően alkalmazva működésbe hozza a szervezet öngyógyító funkcióit. Segítséget nyújthat nőgyógyászati betegség, lelki vagy hormonális probléma esetén is.

Immunológiai kezelés

Érdemes mindenképpen utánajárni, hogy a meddőség hátterében áll-e bármilyen immunológiai probléma, például autoimmun betegségek. Amennyiben igen, a kortikoszteroidok használata, az IVIG (intravénás immunglobin) és ILE (intravénás lipid emulzió) terápia sokat segíthet a meddőség kezelésében.

Pszichológiai támogatás

A nehezített gyermekvállalás egy érzelmileg rendkívül nehéz időszak, el kell gyászolni, ha természetes úton nem jön össze a baba, és azt is fel kell dolgozni, ha nem sikerülnek az egyes meddőségkezelési eljárások. Ha a pár a petesejt donáció mellett dönt, azt is el kell fogadnia mindkét félnek, hogy nem saját petesejtből fogan meg a kisbaba. Egy pszichológus támogatást nyújt a nehéz pillanatokban, segít feldolgozni a veszteségeket és lehetőséget ad arra, hogy a pár tagjai nyíltan beszélhessenek az érzéseikről.

Tájékozódjunk!

A becslések szerint minden 6. nő küzd azzal, hogy természetes úton essen teherbe. Ahogy minden terhesség más, úgy minden meddőségi problémának is más lehet a forrása, így mindenképpen ajánlott sokrétűen tájékozódni, minél több szakemberrel beszélni és minél több alternatív módszert kipróbálni. Sok párkapcsolat megsínyli ezt az időszakot, ezért kiemelten fontos az egymással való őszinte kommunikáció és egymás érzelmi támogatása.

Sajnos egyre többször hangzik el, hogy a meddőség ma már egyfajta népbetegség, és fontos hangsúlyozni, hogy fele-fele arányban érinti a nőket és a férfiakat. A leghatékonyabban akkor lehet kezelni, ha a mesterséges megtermékenyítés mellett az alternatív gyógymódokra is nyitott az ember, valamint felkészül lelkileg arra, hogy az esetek többségében többszöri próbálkozásra van szükség a gyermekáldáshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában