Hirdetés

2024.07.24. 14:36

5+1 dolog, amiről nem szabad megfeledkezni, ha lánybúcsút szervezünk

A lánybúcsú az esküvőhöz vezető út egyik jelentős állomása, ráadásul ez a folyamat egyetlen olyan része, melyet nem a házasulandók szerveznek. Mivel az eseményen az a legfontosabb, hogy a menyasszony jól érezze magát, barátnői sokszor nincsenek egyszerű helyzetben. Már az előkészítés is izgalmas feladat, melynek során számos kisebb-nagyobb részletre kell odafigyelni ha azt szeretnénk, hogy a buli emlékezetes és sikeres legyen. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyekről semmiképpen sem szabad megfeledkezni egy lánybúcsú szervezése során.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

1. A dátum és az időtartam kiválasztása

Bármilyen rendezvényt szervezünk, az első kérdés mindig az, hogy mikor kerüljön rá sor. A lánybúcsú esetében természetesen van egy átléphetetlen határ, hiszen azt feltétlenül az esküvőt megelőzően kell megtartanunk, az viszont, hogy mennyi idővel előzi meg a rendezvény a nagy napot, tulajdonképpen nem is számít. 

Ha csak így találunk megfelelő időpontot, a lánybúcsút megtarthatjuk akár hónapokkal korábban is, a leggyakoribb eset azonban az, hogy a menyasszonytól 1-2 héttel az esküvő előtt “búcsúzunk el”. Bár az amerikai filmekben ezt a példát láthatjuk, a lagzit megelőző napot inkább felejtsük el, hiszen nem szeretnénk kialvatlan, kótyagos menyasszonyt és vendégeket a szertartáson. 

Fontos tisztázni azt is, hogy a lánybúcsú mennyi ideig tart: összeülhetünk csupán egy estére, de semmi akadálya nincs annak sem, hogy egy mini nyaralást szervezzünk az esemény köré. Mindkét esetben rendkívül fontos, hogy az időpont a lehető legtöbb vendégnek megfeleljen: olyan napot valószínűleg nem találunk majd, ami mindenkinek tökéletes, de törekedjünk arra, hogy minél többen elérhetőek legyenek. 

2. A vendéglista összeállítása

A következő kulcsfontosságú kérdés az, hogy pontosan kiket is szeretnénk meghívni. A legjobb megoldás megkérni a menyasszonyt arra, hogy készítsen egy listát a barátairól és családtagjairól, akikkel szeretne együtt ünnepelni. Semmiképpen se hívjunk meg olyan vendéget, akit az ünnepelt nem jelzett nekünk – ez alól persze kivétel lehet a távol élő barátnő utazásának megszervezése, akire a menyasszony egyáltalán nem is számít. 

Ha valamely dátum nem felel meg minden meghívottnak, válasszunk olyan időpontot, amin a legközelebbi hozzátartozóknak és legkedvesebb barátoknak megoldható a részvétele, hiszen az ő hiányuk fájdalmasabb lesz, mint egy rég látott távoli unokatestvéré. 

3. A költségvetés meghatározása

Természetesen nagyon fontos előzetesen tisztázni azt, hogy a rendezvény az egyes résztvevők számára milyen kiadásokkal jár együtt. A lánybúcsú költségeit hagyományosan a vendégek állják, ha mi is így teszünk, a végösszegbe kalkuláljuk bele a menyasszonyra jutó kiadásokat is. A számolás során vegyük figyelembe a helyszín, a programok, a dekorációk, az étkezések, az italok, a szállás, az esetleges utazás és a menyasszony ajándékának költségeit is, az egy főre jutó összeget pedig időben közöljük minden résztvevővel, hiszen elképzelhető, hogy ez valakinek nem fog beleférni az aktuális költségvetésébe. 
Jó megoldás az is, ha előzetesen tisztázzuk, ki mekkora összeget tud a lánybúcsúra szánni, így a későbbi szervezés során a döntéseinket ehhez alakíthatjuk. 

4. A helyszín kiválasztása

A következő tisztázandó kérdés az, hogy hol szeretnénk megtartani a rendezvényt. Számos lehetőségünk van: megtartható a lánybúcsú Budapest belvárosában egy szórakozóhelyen, valamelyikünk otthonában, a Balaton partján egy bérelt nyaralóban de akár a horvát tengerparton is. Ha távolabbra szeretnénk menni, gondoskodni kell az utazás módjáról, hiszen nem szeretnénk, ha valaki azért maradna ki, mert nincs autója vagy nem tudott már repülőjegyet vásárolni. Ha kocsival megyünk, írjuk össze hogy ki honnan indul és hány embert tud magával vinni, ha pedig a tömegközlekedést választjuk, egyszerre vásároljuk meg az összes menetjegyet.

Amennyiben több napos bulit szeretnénk, természetesen egy olyan szállásra is szükségünk lesz, ahol minden vendég kényelmesen elfér, ha pedig a kibérelt ingatlant nem fogjuk elhagyni, fontos az is, hogy rendelkezzen egy nagyobb terasszal vagy közösségi térrel, ahol mindannyian helyet foglalhatunk. 

5. A programok megtervezése

Ha a menyasszony egy egyszerű beszélgetésre vágyik, természetesen ennek sincs akadálya, hagyományosan azonban egy lánybúcsú központi része valamilyen izgalmas program, esetleg különböző játékok lebonyolítása

A lehetőségeknek csakis a kreativitásunk szabhat határt: szervezhetünk egy férjismereti tesztet – melyhez előzetesen kérjük a vőlegény segítségét –, elmehetünk egy borkóstolóra, egy szabadulószobába, benevezhetünk egy paintball-csatára, a bevállalósabbak pedig játszhatnak ivós játékokat vagy felbérelhetnek egy chippendale táncost. Ha a társaság tagjai nem ismerik egymást, kezdjük az estét egy kis ismerkedéssel, amit szórakoztatóbbá tehetünk, ha azt valamilyen kreatív játék köré építjük fel. Vásárolhatunk valamilyen egyenpólót, kitűzőt vagy fejdíszt, ami kifejezi a csapat egységét: ezek az apróságok a későbbiekben biztosan féltve őrzött emlékek lesznek mindenki számára. 

+1: A menyasszony akarata

Talán a legfontosabb szempont az egész szervezés során az, hogy minden fontos kérdésben a menyasszony kívánságait vegyük figyelembe. Természetesen azt szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát, ezért a cél az, hogy a lehető legtöbb vendég igényeinek megfeleljünk, de olyan programot vagy helyszínt semmiképpen se válasszunk, ami a leendő arát kellemetlen helyzetbe hozza. 

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, mindegy hogy a lánybúcsú Budapest egyik felkapott szórakozóhelyén vagy az adriai tenger partján kerül megrendezésre, biztosak lehetünk abban, hogy örök élményt jelent majd minden résztvevőnek – de különösen a menyasszonynak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában