Atlétika

2024.08.01. 13:29

Maradt hiányérzet az olimpiai szereplés kapcsán a salgótarjáni kötődésű atlétában

Helebrandt Máté a 44., a salgótarjáni kötődésű Venyercsán Bence pedig a 46. helyen végzett csütörtökön a férfi gyaloglók 20 kilométeres versenyében a párizsi olimpián.

MTI

A kora reggeli, rövid vihar miatt a férfi gyaloglók rajtja félórát csúszott, amelynek a szervezők nem biztos, hogy örültek, a versenyzők viszont minden bizonnyal hálásak voltak, mert a heves esőzés némi enyhülést hozott magával, és így a versenyt nem hőségben kellett teljesíteni, hanem kifejezetten kellemes, 22 fokos időben rajtolhattak el. A 49 gyalogló mesés környezetben, az Eiffel-torony lábánál versenyzett a francia főváros ikonikus építménye és a Trocadero között kijelölt egy kilométeres pályán.

Olimpia: Venyercsán Bence a férfi 20 kilométeres gyaloglás mezőnyében
Olimpia: Venyercsán Bence a férfi 20 kilométeres gyaloglás mezőnyében 
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A két magyar a rajt után két kilométeren át tartotta a lépést a mezőnnyel, majd leszakadtak, és onnantól saját ritmusukban versenyeztek tovább. Néhány kilométeren együtt gyalogoltak, majd Venyercsán növelte a tempót és ellépett honfitársától, ám nyolc kilométer után belassult, ezért Helebrandt utolérte és el is ment mellette. A mezőnyre ugyanakkor neki sem volt már esélye felérni, sőt, a folytatásban egyszer őt is lekörözték. Végül a negyedik olimpiáján szereplő nyíregyházi Helebrandt 1;27:17 órás idővel a 44. helyen zárt, míg a BHSE sportolója, Venyercsán – akinek menet közben büntetés miatt két percre ki kellett állnia – 1;29:14 órás eredménnyel 46. lett.

Maradt hiányérzet benne az olimpia kapcsán

A sportággal Salgótarjánban ismerkedő Venyercsán Bencének komoly hiányérzete volt a célba érkezést követően. – Mozgalmasabb volt a verseny, mint szerettem volna. Nyolc-kilenc kilométerig elég jól ment, aztán nem értem, miért, hirtelen belassultam és pár kilométeren belül összeszedtem annyi figyelmeztetést, hogy 13 kilométernél ki is raktak két percre a bírók. Az utolsó kilométereken pedig már nem is mertem menni nagyon, mert egy bíró megint figyelmeztetett és végig bizonytalanságban voltam, hogy kizárnak-e – mondta az MTI-nek Venyercsán.

Az éremért folyó csata sokáig teljesen nyílt volt, az utolsó öt kilométernél még tízen alkották az élbolyt, az utolsó kilométerre fordulva pedig még hárman, a címvédő spanyol Álvaro Martin, az ecuadori Brian Daniel Pintado és a brazil Caio Bonfim együtt gyalogoltak. A hajrában Pintado volt a legerősebb és állva hagyta riválisait, így végül nagy fölénnyel diadalmaskodott, míg a második helyen Bonfim, a harmadikon pedig Martin ért célba.

Atlétika, férfi gyaloglás, 20 km: 1. Brian Daniel Pintado (Ecuador) 1;18:55 óra. 2. Caio Bonfim (Brazília) 1;19:09. 3. Álvaro Martin (Spanyolország) 1;19:11 ... 44. Helebrandt Máté 1;27:17 ... 46. Venyercsán Bence 1;29:14.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!