Atlétika

2024.07.24. 11:32

Salgótarjáni kötődésű atlétának is szoríthatunk Párizsban, íme a részletek

A húszfős atlétaválogatott alkotja – a kézilabdázók, az úszók és a vízilabdázók után – a negyedik legnagyobb csapatot a párizsi magyar küldöttségen belül. Egy nógrádi kötődésű gyaloglónak is szoríthatunk majd.

Nool.hu

Atlétikában az olimpiai részvételhez a nemzetközi szövetség (IAAF) által meghatározott szinteket kellett elérni, majd a világranglistáról töltötték fel a mezőnyt. A magyarok közül öten teljesítették a szintet: Halász Bence (kalapácsvetés), Molnár Attila (400 m), Kozák Luca (100 m gát) és a Venyercsán Bence, Récsei Rita gyalogló vegyes páros.

Dicső múlt

A magyar atléták 39 érmet köztük tíz aranyat szereztek eddig az olimpiákon. A győztesek sorát 1900-ban a diszkoszvető Bauer Rudolf nyitotta, a legutóbbi dobogós helyezés a Rióban bronzérmes súlylökő Márton Anita nevéhez fűződik. A magyarok kalapácsvetésben a legeredményesebbek, ebben a versenyszámban ötször állhattak fel a győzelmi emelvény legfelső fokára, Pars Krisztián londoni sikere előtt Németh Imre (1948), Csermák József (1952), Zsivótzky Gyula (1968) aki 1960-ban és 1964-ben második volt és Kiss Balázs (1996). Párizsban szintén kalapácsvetésben van esély az éremszerzésre az Eb-ezüstérmes, vb-harmadik Halász Bence révén.

Az atlétika a kezdetektől a játékok egyik csúcspontjának számít. Párizsban 90 versenyzővel kevesebb vehet részt az olimpián, mint legutóbb Tokióban.

Atlétikai tudnivalók

Dobó- és ugrószámokban egységesen 32 atléta indulhat, futószámokban népesebb a mezőny, amely a 100 méteres síkfutásban (56 induló) és maratonban (80) lesz a legnagyobb. Tokió után kikerült a versenyszámok közül az 50 kilométeres gyaloglás, helyette szerepel a maratoni vegyes váltó.

  • Összlétszám: 1810 fő 905 férfi és 905 nő
  • Versenyszámok: 48, 23-23 férfi és női, egy vegyes váltó és vegyes csapatverseny gyaloglásban
  • Indítható versenyzők: egy országból számonként maximum 3, csapatversenyben 1 csapat
  • Lebonyolítási rend: a világbajnoki menetrendnek megfelelően
  • Helyszín: Stade de France/Trocadero/Városháza-Invalidusok
  • Időpont: augusztus 1-11.

Érte szoríthatunk

A sportággal Salgótarjánban megismerkedő Venyercsán Bence az utolsó pillanatban 20 kilométeren is kvótát kapott. A harmadik olimpiájára készülő gyalogló nemrég a római Európa-bajnokságon is a magyar címeres mezben versenyezhetett. Augusztus 1-jén reggel 7 óra 30 perckor lesz a férfi 20 kilométeres gyaloglás rajtja, ahol Bence is útnak indul majd.

Férfiak, 20 km-es gyaloglás:

  • Tokiói bajnok: Massimo Stano (Olaszország)
  • Budapesti világbajnok: Álvaro Martin (Spanyolország)

Venyercsán Bence
Születési idő, hely: 1996.01.08., Székesfehérvár
Klubja: Budapesti Honvéd SE
Versenyszáma: 20 km gyaloglás
Olimpiai eredményei: 44. 50 km-en (2016) és 20. 50 km-en (2021)
Legjobb eredményei: ifjúsági vb-8. (2013), junior Euro-kupa-8. (csapat, 2015); junior Eb-12. (csapat, 2012)

Édesapja volt a példa a salgótarjáni időszakukban is

Mint arról korábban is írtunk: a nógrádi kötődésű sportoló az atlétikával, és ezen belül a gyaloglással Salgótarjánban ismerkedett meg. Minden ott kezdődött el, hogy apukáját (a többszörös Eb- és vb-győztes vesetranszplantált gyalogló, Venyercsán László) elkísérte edzéseire a salgótarjáni salakos pályákra. Bence szerint a teljesítménytúrák is sokat számítottak a sport megszerettetésében, ami akkor nyilván szórakozás, hétvégi program volt, de ott szembesült először hosszabb távolságokkal, ahogy hegyről hegyre túráztak a Salgótarján környéki erdőkben.

A magyar indulók:

Férfiak:
400 m: Molnár Attila
kalapácsvetés: Halász Bence, Rába Dániel, Varga Donát
20 km gyaloglás: Helebrandt Máté, Venyercsán Bence
Nők:
100 m: Takács Boglárka
200 m: Takács Boglárka
100 m gát: Kozák Luca, Kerekes Gréta
5000 m: Wagner-Gyürkés Viktória
távolugrás: Bánhidi-Farkas Petra
rúdugrás: Klekner Hanga
kalapácsvetés: Gyurátz Réka
20 km gyaloglás: Récsei Rita, Madarász Viktória
hétpróba: Krizsán Xénia, Nemes Rita

Vegyes:
gyaloglás, maratoni vegyes váltó: Oláh Barbara, Venyercsán Bence tartalék: Spiller Tiziana, Tóth Norbert

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!