sajtótájékoztató

2021.06.21. 18:18

Több mint négymilliárdból újulnak meg a nógrádi templomok

Salgótarjánban és a környező településeken összesen 4 milliárd 474 millió forintból újulnak meg templomok, egyházi épületek a közeljövőben. A fejlesztéseket a Modern Városok Program támogatásából finanszírozzák.

Gerhát Karina

Salgótarjánt és a környező településeket érintik a beruházások

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az örömhírt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ma délután jelentette be a József Attila Művelődési Központban megtartott sajtótájékoztatón.

Salgótarjánt és a környező településeket érintik a beruházások
Fotó: H. Cs. / NMH

Az eseményen Fekete Zsolt, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, hogy a helyi önkormányzat 2017-ben az Orbán Viktor miniszterelnökkel való tárgyalás során abban állapodott meg, hogy a Modern Városok Programba beveszi az egyházi fejlesztéseket is.

– Salgótarjánnak, mint megyeszékhelynek a térségben történő korszerűsítések is nagyon fontosak, hiszen azt tartjuk, hogy nincs város erős agglomeráció nélkül, és fordítva is igaz ez. Együtt kell fejlődni a térségnek – fejtette ki a városvezető.

Ezt követően Soltész Miklós kiemelte, hogy a környékért tenni akaróknak dupla a felelőssége. Egyrészt az, hogy megvédjék a teremtett világot, annak értékeit, másfelől pedig az épített világért is minél többet kell tenniük.

– Ezért is döntött úgy a kormány, hogy több lépcsőben is – részben a Modern Városok Program, de akár a Magyar Falu Program vagy a Magyar Templom-fejújítási Program keretein belül – minél több olyan épített örökséget mentsen meg, adjon át a közösségeknek és a jövő nemzedékének, amelyre méltán lehetünk büszkék, amelyek szépítik a településeinket – mutatott rá az államtitkár.

Kiemelte, hogy a Magyar Templom-felújítási Programban Nógrád megye negyven katolikus, egy református és öt evangélikus temploma újulhat meg negyvenkettő településen, nagyságrendileg 707 millió forint értékben. Ennek köszönhetően a néhány száz fős falvak is segítséget kapnak.

– A Modern Városok Programnak köszönhetően Salgótarjánban 15 katolikus, református, evangélikus, zsidó felekezeti, illetve baptista templom, imaház vagy közösségi ház újul meg a közeljövőben. A megyeszékhely környékén található 18 településen pedig 37 templom, imaház, közösségi ház, iskola és óvoda válik modernebbé 4 milliárd 474 millió forintból. A bujáki templomban már el is kezdődtek a munkálatok – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője kifejtette: óriási öröm ez a projekt, hiszen amikor az ország gazdasági és társadalmi újraindításáról kell gondoskodnunk, ez egy nagyon fontos üzenetet hordoz mindannyiunk számára.

Becsó Zsolt honatya elmondta: már 27 éve tölt be Nógrád megyében valamilyen szintű vezetői politikai feladatot, 1998 óta pedig országgyűlési képviselőként tevékenykedik.

– Visszatekintve a mögöttünk hagyott közel három évtizedre, azt tudom mondani, hogy nem kell kishitűnek lennünk, hiszen rengeteg olyan dolog van, amire igazán büszkék lehetünk. Ha lenne annyi időnk, hogy végig menjünk azon, hogy ez alatt a 27 esztendő alatt, vagy akár a rendszerváltozás óta mi minden történt Salgótarjánban vagy Nógrád megyében, akkor sokan meglepődnének, hogy milyen előrelépéseket, fejlesztéseket tudtunk közösen, a mindenkori kormányzattal és a helyieknek a támogatásával elérni – mutatott rá Becsó Zsolt.

Minden ember előtt nyitva állnak

– Mondhatnám, hogy könnyű dolgom van, hiszen az elődömtől, dr. Beer Miklóstól megörököltem egy projektet – kezdte gondolatait Marton Zsolt.

A Váci egyházmegye püspöke hozzátette: 2017-ben indultak a tárgyalások a fejlesztésekkel kapcsolatban, és most kezdenek célba érni.

– Én tehát az „aratásnál” vagyok jelen, ami hatalmas ajándék. A templomok nemcsak az adott vallási felekezetnek a közösségi helyei, hanem a nemzeti kultúrának az épített örökségei is. Amikor modernebbé válik egy templom, akkor a magyar népi és nemzeti kultúra értékeit is felújítják, megőrizzük, továbbadjuk. Hálás vagyok ezért a mostani projektért, hiszen ezek az épületek döntően műemlék templomok, amik nem csak a hívők, hanem minden jószándékú ember előtt nyitva állnak. Köszönöm a kormánynak ezt a lehetőséget! – hangsúlyozta Marton Zsolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában