Zene minden mennyiségben!

2018.07.19. 16:51

Így még biztosan nem hallotta A csitári hegyek alatt-ot!

A csitári hegyek alatt című dalt Kodály Zoltán gyűjtötte Alsócsitárban 1914-ben. A jól ismert népdal bejárta a világot és számos verzió született, amelyek közül néhányat szeretnénk megmutatni.

nool.hu

A magávalragadó magyar népdal nem csak hazánkban, de a tengeren túlon is nagy sikert aratott, íme az első variáció, amelyet Cherie Valaray előadásában hallhatunk, mégpedig magyar nyelven:

 

Zhang Yu Carolyn a Kínai Művészeti Központ Zenetagozatának-, és a Kamarazenekar vezetője, aki a kínai Xian városából érkezett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karára. Érdekesség, hogy a művésznő folyékonyan beszél magyarul, illetve ő az egyetlen aktív koloratúrszoprán kínai operaénekesnő Magyarország színpadain. Íme az ő feldolgozása:

A következő verziót ismét egy keleti származású énekesnő előadása. Nguyễn Thanh Hiềnt az egész ország ismeri, hiszen az egyik híres tehetségkutató versenyzője volt, a vietnámi származású énekes, dalszerző szintén átdolgozta a népdalt:

 

A komolyzene kedvelőinek is találtunk egy feldolgozást, mégpedig Oláh Ernő hegedűművész változatát:

A keményebb vonal kedvelőinek ajánljuk a kanadai Ignite zenekar variációját. Az Ignite egy kaliforniai melodic hardcore/punk rock- zenekar. Frontemberük, a magyar Téglás Zoltán révén magyar népzenei motívumok is megjelennek zenéjükben:

 

Kiemelt fotónkon Kodály Zoltán, Fotó: Fortepan

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában