tűzeset

2020.11.12. 17:20

Három évtized munkája vált a pusztító lángok martalékává a tarjáni tragédiában

Címkék#tűz

Harminc év munkája lett oda pillanatok alatt – és öt ember élete fordult hirtelen rossz irányba – múlt hét szerdán, amikor kiégett egy kétemeletes családi ház a megyeszékhelyen. A minap újra a helyszínen jártunk és a károsultakkal beszélgettünk.

Gerhát Karina

Keller Zoltán és felesége mindenét elveszítette a tragédiában

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, teljes terjedelmében égett egy lakóház tetőtere, az alsó szinten található kazánház, illetve a belső lépcsőház is a zagyvarónai Budavölgy utcában. A kétszintes ingatlanban öten laktak, akiknek azonnal el kellett hagyni otthonukat.

Keller Zoltán és felesége mindenét elveszítette a tragédiában
Fotó: H.M. / NMH

– Egy átlagos napként indult a múlt szerda reggel is. Az unokámat elvittem iskolába, utána pedig a párom is hazajött velem, talán ez volt a szerencsénk. Megivott egy kávét, de már az emeletről nem tudott lemenni. Lángot azonban nem láttunk, csak a nagy füstöt, illetve a fehér gőzt. Akkor még senki nem tudta, mi történt, utólag kiderült, hogy elektromos tűz okozta a házunk kiégését – mondta el portálunknak könnyeivel küszködve a Keller Zoltánné.

A feleség hozzátette: ahogy a férje ki akart jönni a lépcsőházból és kinyitotta annak ajtaját, a kabátja már meg is pörzsölődött.

– A lakáson belül semmit nem láttam, azt sem tudom, hogy mentem el az ablakhoz. Aztán elkezdtünk kiabálni a kisebb lányomnak – aki akkor jött haza az éjszakás műszakból –, hogy hol van. Semmit nem szólt vissza, ezért ismét nagyon megijedtünk. Később láttuk meg, hogy egy szál köntösben a ház előtt áll, és nem tudja, mitévő legyen. A szomszédoknak, Kabókné Kucsera Boglárkának, illetve Csercsicsné Krenács Mónikának a lányai állítottak fel egy falétrát az ablakhoz, hogy ki tudjunk jönni a házból. Először tétlenkedtem, aztán azt hallottam a férjemtől, hogy „menjél, menjél, mert kidoblak, ha nem indulsz el, hiszen akkor bent égünk”. Nem tudom, hogy jöttem ki, de a mászás közben is siettetett, mert ő már nem kapott bent levegőt – tudtuk meg Keller Zoltánnétól.

Hozzátette: miután nagy keservesen kijutottak a házból, látták, hogy jön egy rendőr-, majd egy mentőautó, végül pár perc elteltével újabbak is érkeztek, majd megjöttek a tűzoltók is. Lángokat akkor sem láttak, csak a nagy füstöt.

– Ezt követően az egyik gázpalack is berobbant, szerencsénkre nem volt elzárva, mert akkor az egész ingatlanunk odaveszett volna. Kiömlött a gáz, majd be is gyulladt. Ekkor már hatalmas lángokat láttunk. Akkor aztán már égett a tető, pattogott a pala, minden olvadt, mint a zsír. Fél kilenc körül jöttek a tűzoltók, de még délután negyed háromkor is itt voltak, mert újralobbanás volt, az a rész is elkezdett égni, ahová az autóval szoktunk beállni. A tetőtérben két és fél szoba, konyha, fürdő, spájz, minden kiégett. A gyerekeknél alul pedig mindent elöntött a víz, valamint ott is pusztított a tűz is, lakhatatlanná vált minden. Az összes bútorunk, minden értékünk a tűz martalékává vált. Az egyik szekrényben volt egy vaskazetta, és benne egy kis megtakarított pénz. A bútor elégett, a vaskazetta megrongálódott, a pénz pedig porrá vált. Azok a ruhák maradtak meg, amik rajtunk voltak. A házban öten laktunk, a kisebbik lányom, a férje, a hétéves unokám és mi ketten, a férjemmel. A tűzesetet követő napon Besztercén kaptunk egy önkormányzati, másfél szobás, bútorozatlan lakást, de már a rengeteg felajánlásnak hála sok mindenünk lett bele. Rengeteg segítséget, bútort, ruhát, illetve anyagi támogatást is kaptunk. Dániel Zoltán alpolgármesternek köszönhetjük, hogy múlt csütörtökön már be is költözhettünk – hangsúlyozta Keller Zoltánné.

Hisznek az újrakezdés esélyében, látják, hogy egy ország áll mögöttük

A Keller házaspártól megtudtuk, a káreset óta mindenki próbál segíteni rajtuk. Egy ország fogott össze, hiszen hazánk számos pontjáról érkezett már adomány hozzájuk. Azonban ahhoz, hogy a két kezük által felépített házat újból lakhatóvá varázsolják, sok pénzre lenne szükségük. A továbbiakban is várják a felajánlásokat az alábbi bankszámlaszámra: 11773418-03876121.

– Magánszemélytől eddig 80 ezer forint volt a legnagyobb összeg, amit kaptunk, de akadt olyan is, aki 500 forintot küldött. Annak is nagyon örültünk, hiszen a szándék a lényeg, mindenkinek nagyon hálásak vagyunk. A tűzeset előtti szombaton ünnepeltük a párom 60. születésnapját, gyönyörű ajándékokat kapott – mind bennégett a lakásban. Én pedig 57 éves vagyok... Nehéz lesz újrakezdeni, de ilyen hatalmas támogatással a hátunk mögött olyan erőt kaptunk, amitől elhisszük: képesek vagyunk ismét lakhatóvá tenni az otthonunkat. A szakértők nem mondták még ki a kár összegét. Egy kisebb biztosításunk is volt az ingatlanra, valamennyit ők is fizetni fognak – mondta Keller Zoltánné.

A Keller házaspár a szomszédokkal, akikre mindig számíthatnak
Fotó: H.M. / NMH

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában