almanach 2019

2019.11.05. 11:20

Bemutatkozik Horpács, ahol minden a hagyományokról szól

Két okból nevezik „a világ közepének” Horpácsot. Egyrészt a települést három oldalról, Patak, Pusztaberki és Borsosberény felől aszfaltozott úton lehet megközelíteni, sőt földúton még Nagyoroszi irányából is. Másrészt egy helyi legenda szerint éppen ide esett le a vizet fakasztó aranyalma, aminek helyén a Csurgó névre keresztelt tiszta forrás található.

Hegedűs Henrik

A nagy palóc író egykori horpácsi kúriájában működik a Mikszáth Kálmán Múzeum

Forrás: NMH

Fotó: T.D.

 

Horpács

Polgármester: Molnár Zoltán

Alpolgármester: Nagy Zsolt

Képviselő-testület: Ádám László, Fodor István Csaba, Pajor Zsoltné

Jegyző: dr. Varga Tibor

A hivatal elérhetőségei: 2658 Horpács, Kossuth út 12. Telefon: 35/382-001. E-mail: [email protected]. Honlap: www.horpacs.hu

Lakosság száma: 172 fő

Jeles napok:

– Apák napja (május közepe)

– Falunap (szeptember közepe); – Kálmán-napi ünnepség (október közepe)

Látnivalók:

– Mikszáth Kálmán kúriája: az író 1904-ben vásárolta a birtokot. Itt található a Nagy Palóc emlékmúzeuma

– Szontagh Pál kúriája: a Mikszáth-kúria mellett található, magántulajdon

– A kúria parkja: a tágas kertben a községhez kötődő több híres személy mellszobra található itt, illetve a padon ülő Mikszáth-szobor

– katolikus templom: 1740–44 között épült a Szeplőtelen Fogantatásnak ajánlva. Az épület szomszédságában van Mauks Ilona, Szontagh Pál, illetve több más Mikszáth-családtag síremléke.

– Nagy Iván síremléke: a község temetőjében található

Természetesen kihagyhatatlan az a hatalmas értékhalmaz, ami a történelmi-irodalmi múlthoz kapcsolódik. Ennek legjelesebb eleme a Mikszáth-kúria, aminek egyre inkább rendeződik a helyzete.

Az épület 1998-ban került magántulajdonba, és az új gazdákkal folyamatosan egyeztetett az önkormányzat, hogy minél otthonosabb környezetben fogadhassák a látogatók nem lankadó sokaságát. Mára a múzeumi részt bérleti díj nélkül használhatja a falu, a berendezési tárgyakért teljes felelősséget vállal a község mindenkori vezetése, és megújult az energetikai rendszer is. A Mikszáth Kálmán Társaság szintén itt tartja rangosabb összejöveteleit, eseményeit.

A település éves programkínálatának érdekes rendezvénye az Ivó névnaphoz igazított „Apák napja”, amikor a főzőversenyen kívül különböző erőpróbák során eldöntik, ki viselheti egy esztendeig a Horpácsi Herkules és Horpácsi Amazon büszke címét. A szeptemberi falunap központja pedig a közösségi téren lévő, rendbe hozott szabadtéri színpad, ami kisebb kamara-színdarabok bemutatására is kiválóan alkalmas.

Az élet más területein fejlődött a falu a közelmúltban. Több utat aszfaltoztak és felújítottak, korszerűsödött a faluház, a temető kerítése, illetve a ravatalozó, akadálymentesítették a polgármesteri hivatalt, itt parkolót alakítottak ki, járda épült a templomnál, valamint bővült a könyvtár állománya.

A nagy palóc író egykori horpácsi kúriájában működik a Mikszáth Kálmán Múzeum
Fotó: T.D. / NMH

Megkérdeztük: Mi a véleménye Horpácsról?

Krasznai Kata, az Együtt Európáért Alapítvány kulturális munkatársa: – Tanulmányaim során nagyobb városokban éltem, és amikor ide költöztem, valóban hamisítatlan mikszáthi hangulatba csöppentem, csend, béke vesz körül minden nap, ugyanakkor az irodalmi-történelmi látványosságok miatt pezsgő itt az élet, és a turizmus is egyre inkább fellendülőben van.

Vajzer Mihályné, az Aranyalma Nyugdíjas Klub és a Horpácsi Dalkör tagja: – Közel fél évszázada köt minden ide. Igyekszem kivenni a részem a horpácsi közösség életéből. Dalkörünk öt esztendős múltra tekinthet vissza, és elmondhatom, egyre népszerűbbek vagyunk, hiszen nem csak a környékbeli községekre, hanem messzebbre is gyakran kapunk meghívásokat.

Gere László, a Horpácsi Fundus Közalapítvány elnöke: – Hatalmas szellemi és kulturális múlt ölel át bennünket, ennek ápolására hoztuk létre alapítványunkat. 1999 óta rengeteg eredményt felmutathatunk, a közreműködésünkkel készült el a szoborpark, és a Mikszáth-ülő alak a kúriánál. Mindezek az összetartó helyi közösség nélkül aligha valósultak volna meg.

2020-ban elkészül a legújabb, negyvenfős befogadóképességű turistaház

A szálláshelyek bővülő száma egyértelműen mutatja, igencsak fellendülőben a turizmus a faluban, ráadásul nemsokára újabbal gazdagodhatnak. Az egykori iskolaépületből 2020-ban, köszönhetően két helyi idegenforgalmi vállalkozás finanszírozásának, pályázati források felhasználásával létesítenek egy negyvenes befogadóképességű, minden igényt kielégítő, a huszonegyedik század igényeinek megfelelő turistaházat, aminek elkészültek a látványtervei.

A helyi turisztikai központokban több mint 120 fő vendégeskedhet
Fotó: NMH

Az Aranyalma Vendégház a község Borsosberény felé eső részén található, itt egyszerre harmincan térhetnek nyugovóra. Az Együtt Európáért Alapítvány 2012-ben vásárolt meg egy igen elhanyagolt területet a Patakra nyíló faluszélen, amiből 2014-re alakította ki a Horpácsi Európa Pihenő Központot. Itt hét szoba várja az érkezőket, tágas előadóteremmel rendelkeznek, a széles udvar pedig szabadtéri programok lebonyolítására alkalmas. A házigazdák tájékoztatása szerint májustól szeptemberig folyamatosan telt házzal üzemelnek.

A negyedik szálláshely a polgármesteri hivatallal éppen szemközt található. Egy régi magtárat bontottak le az új tulajdonosok, ide építették fel a Palóc Turisztikai Szolgáltatóházukat, amely kívülről egy hagyományos jegyeket tartalmazó, modernizált parasztházhoz hasonlatos. Itt kisebb csoportokat, de főleg családokat fogadnak, tizenhat férőhellyel, akik a környék nevezetességeivel is megismerkedhetnek.

A négy szálláshelyen összesen százhúsz-százharminc vendég tartózkodhat egy időben, azaz a százhetvenes lélekszámhoz viszonyítva ez rendkívül magas arány.

Molnár Zoltán, a település polgármestere:

Molnár Zoltán

– Mit tart Horpács legfőbb értékeinek?

– Nagy Iván még „mostohafalvának” nevezte Horpácsot, 1878 körül ebben igaza lehetett, azóta azonban merőben változott a helyzet, és ez nem csupán Mikszáth Kálmánnak és a hozzá kötődő szellemiségnek köszönhető. Hétről hétre igyekszünk megfelelni jelentős irodalmi-kulturális kötelezettségeinknek, és egyéb területeken, infrastruktúra tekintetében is előbbre léptünk az elmúlt két évtizedben.

– Mi az, ami még hiányzik, ami a közeljövőben feltétlenül megoldandó feladat?

– Óriási szívfájdalmunk a falu közepén található szennyvízátemelő rendszer, pontosabban az abból áramló, gyakran elviselhetetlen szag, ami a környéken terjeng. Folyamatosan egyeztetünk a vízmű szakembereivel, hogy mielőbb találjanak olyan áthidaló megoldást, amivel ez elkerülhetne innen, egyelőre fáradozásainkat nem kísérte szerencse.

– Hogyan igyekeznek megtartani, illetve a településre csábítani a fiatalokat.

– Lehetőségeink jelenleg igen beszűkültek, hiszen nincs eladó ingatlan a községben, de ha valamilyen ok miatt megürül egy ház, szívesen látunk családos fiatalokat, akik nálunk képzelik el a jövőjüket. Az M2-es út fejlesztése révén még közelebb kerültünk a fővároshoz, bő negyven perc alatt el lehet jutni hozzánk, ez növeli a vonzerőnket, nem beszélve arról, ha megépül az autóút folytatása, aminek nyomvonalát közvetlenül mellénk tervezik.

Mikszáth-települések találkozója

Mikszáth Kálmán személyiségéhez a Kárpát-medencében számos település kapcsolódik, akár írói munkásságát, akár a parlamenti képviselői szerepvállalásának, vagy éppen gyógykezeléseinek helyszíneit vizsgáljuk. Ezeket a településeket szeretné a jövőben „összehozni” a horpácsi önkormányzat. Korábban már volt hasonló kezdeményezés, de az elsikkadt, most viszont határozott cél, hogy a Nagy Palóc szellemisége jegyében megismerhessék egymást ezek a falvak és városok. Az első találkozót 2020-ra tervezik.

Erről híres

Horpácsot először Szontagh Pál (1820–1904) ügyvéd, politikus, országgyűlési képviselő, Madách Imre barátja fedezte fel, aki 1853-ban költözött a községbe. Az Ember tragédiája szerzője több alkalommal járt a Szontagh-portán. Nagy Iván (1824–1898) történész, muzeológus, családfakutató feleségével együtt 1878-ban telepedett le a faluban, hogy idős korában csendre és nyugalomra leljen. Mikszáth Kálmán 1904-ben vásárolta meg itt későbbi birtokát, ahol 1906-ban emeltette fel a mai kúriát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában