Sportkavalkád 2024

2024.06.05. 16:30

A kézilabdát is kipróbálhatják a fiatalok a salgótarjáni Sportkavalkád keretében

A június 13-ai Sportkavalkád elnevezésű sportágválasztón az egykori és jelenlegi salgótarjáni sportegyesületek, sportágak mutatkoznak majd be. A városban az egyik legnagyobb taglétszámot felvonultató kézilabda is kap majd egy standot.

Bakos László

A Salgótarjáni Strandépítők Strandkézilabda Klub 2005-ben alakult, 2010-ben váltotta át nevét Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Clubra. Tizennégy éve elindította teremkézilabda szakosztályát – a salgótarjáni teremkézilabda megmentése céljából – először férfi, majd 2013-ban női vonalon is, amely által a sportág új fejezetét sikerült megnyitni Salgótarjánban.

Sportkavalkád
Érdekes feladatok várják majd a Sportkavalkád keretében a gyerekeket a kézilabdázók standjánál is 
Fotó: B.L. / Forrás: Nool

A klub megalakulásának története 2002-től eredeztethető, mivel az akkori Építők KC NB II-es bajnokcsapat néhány tagja kipróbálta az akkor még új sportágnak számító strandkézilabdát. 2007-ben megépítették első homokos pályánkat a salgótarjáni strand területén, ami így már lehetőséget biztosított, hogy az utánpótlással kezdjenek el foglalkozni. Férfi szakosztályuk időközben valamennyi korosztályban megszerezte a magyar bajnoki címet, számos ifjúsági és junior válogatott játékost nevelt, akik Európa-bajnoki címeket is szereztek. 

A felnőtt csapat a Magyar Kupa elsőséget is megszerezte, valamint nemzetközi porondon többször képviselte hazánkat az Európa Kupa döntőjében, illetve a 2022-es Champions Cup-on a második helyen végzett. 

Teremben sem tétlenkedtek, a 2010/2011-es szezonban férfi felnőtt csapatuk feljutott a megyei bajnokságból az NB II-es bajnokságba. A férfi teremkézilabda sikeres elindulását követően úgy döntöttek, hogy felkarolják a női salgótarjáni kézilabdát a Beszterce DSE női csapatának átvételével. Első lépésként 2013 tavaszán sikeresen kiharcolták a feljutást a megyei bajnokságból, és 2013 őszén már a női csapatuk is az NB II-es mezőnyben versenyezhetett. 

Az egyesület a teremkézilabda szakágban jelenleg NB II-es női és férfi felnőtt csapatot, mellette minden korosztályban utánpótlás-csapatokat versenyeztet, lány és fiú vonalon egyaránt. Strandkézilabdában a legszélesebb bázissal rendelkeznek országos szinten, valamint nemzetközi megközelítésben is a legnagyobbak közé tartoznak. Immár 14. alkalommal rendezik meg saját pályájukon a Nemzetközi Strandkézilabda Tornát (Salgó Cup EBT), mely nagy népszerűségnek örvend a sportolók és a látogatók között is. Korábban diákolimpiai döntőt is rendeztek a városban.

A június 13-ai Sportkavalkád keretében bárki kipróbálhatja majd a labdavezetést és a kapura dobást is, és ha kedvet kaptak a kézilabdához, csatlakozhatnak is az egyesületben működő korcsoportok edzéseihez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában