Testépítés

2024.06.30. 15:25

Életformaként tekint a sportra a salgótarjáni testépítő

A salgótarjáni származású Lichtmanegger-Tolmácsi Réka korábban vívásban is szép sikereket ért el, pár éve pedig a testépítés felé fordult. A közösségi médiában is sokan követik a tanácsait, és már a versenyeken is szép sikereket ér el a testépítő. Pályafutásáról, és a sportág szépségeiről is beszélgettünk vele.

Bakos László

Lichtmanegger-Tolmácsi Réka szép sikereket ért már el

Forrás: Beküldött fotó

– Hogyan került képbe a testépítés?
– Világéletemben sportoltam. Ügyes is voltam, sok mindenhez volt tehetségem, csak mikor a tehetség már kevésnek bizonyult, győzött a lustaság. De már akkor is tudtam, hogy én a ,,másik” oldalon jobb leszek, így edző lettem, már több mint egy évtizede. Az elején még fel sem merült a versenyzés. De ahogy egyre jobban beleláttam és észrevettem, hogy nekem a testépítés mennyi mindent ad, így elgondolkoztam. Végül aztán 2023 őszén elkezdtem, de már évek óta megvoltak hozzá az alapok, csak az alkalom nem volt ideális. 

Több versenyen is jól szerepelt
Fotó: Dunavolgyi.com 0036203204278 / Forrás: Beküldött fotó

– Jöttek is a sikerek.
– Eleinte az volt a cél, hogy tisztességesen helyt tudjak állni és egy számomra jó eredményt érjek el, de versenyről versenyre elég jól alakultak a helyezések, és a Bodysport kupát sikerült is megnyernem, amivel kvalifikáltam magam a szövetség nemzetközi nagy versenyén, ahol pedig második lettem. Idén tavasszal nem volt rosszabb helyezésem dobogós eredménynél és éppen csak lecsúsztam egy világbajnokság első helyéről. 

– Hogyan készül az egyes megmérettetésekre?
– A felkészülés maga egy életforma, tehát gyakorlatilag egész évben ennek megfelelően táplálkozom és sportolok. Természetesen vannak lazább és szigorúbb időszakok. Például a nyaralások során kevésbé figyelek oda és bármit megeszek, amit kívánok, valamint hetente beiktatók egy úgynevezett „csaló étkezést” is, de a verseny előtti 10-14 hétben már mindent pontosan a diétában előírtak szerint végzek. Az edzések szempontjából pedig inkább a kardió, ami sűrűsödik a vége felé, az erősítő edzéseket mindig igyekszem intenzíven végezni. 

Sokat dolgozik a sikerért
Fotó: csilla hollo / Forrás: Beküldött fotó

– Miben jobb a többiekhez képest?
– Amiben a kiemelkedő teljesítményem látom, az a kitartásom és hogy mindig pontosan követem a rendszeremet. Igyekszem nem hibázni és lazítani benne, kockáztatva ezzel egy rosszabb szezont és eredményeket. Emiatt könnyebben el is tudom fogadni, ha esetleg nem úgy alakul a helyezés, mert tudom, hogy mindent beleadtam és nem tudtam volna többet kihozni belőle. És ezért is szeretem ezt a sportot, mert hiába, hogy én borzasztóan versengő típus vagyok, ha tudom, hogy mindent megtettem, akkor nyugodt vagyok és nem keseredek el az eredményen. Sőt, inkább motivál, hogy még keményebbek dolgozzak. Illetve mivel ez a szakmám, így igyekszem példát is mutatni a vendégeimnek és akik követnek a közösségi oldalakon.

Másoknak is ajánlja a testépítést
Forrás: Beküldött fotó

– Miért ajánlaná a testépítést másoknak is?
– Ha az ember rendben van magával, elfogadja és szereti magát, akkor nagyon jó dolgok tudnak kisülni a testépítésből. Viszont ésszel kell csinálni, szakember segítségével, és nem szabad átesni a ló túloldalára. Ami nagyon fontos, hogy minden ciklusban el tudja fogadni magát az ember. Szeretni kell az offszezonos formát is, különben szenvedés lesz az egész.

– És magabiztosságot is ad...
– Nyilván ez a sport is nehéz, mint bármelyik másik, de az, hogy a versenyhez közeledve napról-napra változik a tested, az valami hihetetlen érzés. És hogy ezt te érted el a befektetett munkával, olyan önbizalmat és magabiztosságot ad, ami kihat az egész életre. Minden téren csak nyer vele az ember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában