sakk

2020.03.20. 19:55

Együttműködik a nőtincsi iskolával is a Polgár Judit Sakk Alapítvány

Címkék#sakk

Ahogy arról már korábban beszámoltunk a Nőtincsi Általános Iskola Nógrád megyében elsőként vált a Polgár Judit által kifejlesztett Sakkpalota program referenciaintézményévé. A napokban pedig ünnepélyes keretek között át is vehették e megtisztelő címet.

Lászlók Judit

Nőtincs - Sakkpalota program ünnepi műsor

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

– A sakk az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz. Iskolánkban a sakk, mint szabályrendszer került be az oktatásba – hangsúlyozta a rendezvényen Máté-Veres Judit, iskolaigazgató, aki hozzátette: – A jövőben szeretnénk minél több intézménynek és kollégának megmutatni a programot, valamint megosztani tapasztalatainkat.

A jeles eseményen részt vett Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerület Központ igazgatója is, aki szerint az iskola egyik legfontosabb feladata a gyermekek képességeinek, kompetenciáinak komplex fejlesztése, amelyhez a Sakkpalota program kiváló eszköz.

– Nagyon örültem, amikor a program bevezetésre került a Nőtincsi Általános Iskolában 2017 szeptemberében. A Sakkpalota kiemelkedő eleme, hogy a gyengébb képességű diákok számára lehetővé teszi a tantárgyak ismeretanyagának hatékonyabb elsajátítását – mondta Nagyné Barna Orsolya, majd meghívta az intézményvezetőt, hogy a közelgő szakmai konferencián mutassa be a programot a többi pedagógusnak is.

Balról: Udvarhelyi Attila, a Polgár Judit sakkalapítvány elnöke, Máté-Veres Judit, a nőtincsi általános iskola igazgatója és Barna Orsolya tankerület igazgató
Fotó: Torjay Attila / NMH

Hugyecz Ádám, Nőtincs polgármestere az intézmény és az oktatási módszer méltatása mellett felhívta a figyelmet arra, hogy a referenciaintézménnyé válás fontos előrelépésnek számít a település életében.

– Az alapítvány életében mindig kiemelten fontos esemény, amikor egy újabb iskola csatlakozik a családunkhoz, amely most már huszonkét tagra bővült – mondta Udvarhelyi Attila, a Polgár Judit Sakk Alapítvány elnöke. Hozzátette: manapság a világ annyira gyorsan változik, hogy a megszokott módon már nem lehet felkészíteni a tanulókat, éppen ezért dolgozták ki a Sakkpalota programot.

Ezt követően az elnök továbbította Polgár Judit kedves szavait is az intézmény számára. Végül pedig aláírták az alapítvány referenciaintézmény címátadásáról szóló együttműködési megállapodást, majd az iskola átvehette a címet. Az ünnepélyes átadót a tanulók sakkos műsora tette még egyedibbé.

Szigorú feltételek

– A referenciaintézménnyé váláshoz számos kritériumnak kellett megfelelnünk: a sakkot órarendben szereplő tantárgyként oktatjuk, a tanárok három napos képzésen vettek részt, valamint heti egy alkalommal lehetőséget biztosítunk a sakk szakkörnek. Rendelkeznünk kell még a Sakkpalota program referencia alapcsomagjával és évente két-három alkalommal bemutatkozó foglalkozást kell tartanunk – mondta Máté-Veres Judit, intézményvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában