Szüreti mulatság

2024.10.13. 07:50

Szüreti fesztiválon ünnepelték a szőlőt és bort Hollókőn (fotók)

Szüreti fesztiválra csalogatták a látogatókat szombaton Hollókőn. A helybéliek hagyományos népviseletbe bújva, lóháton, hangos nóta kíséretében vonultak végig az Ófalun, hogy megünnepeljék a betakarítást, a szőlőt és a bort.

Sipos Nina Vivien

Az idei bőséges termést, a szőlőt és a bort egy nagyszabású szüreti fesztivál és felvonulás keretében ünnepelték meg szombaton Hollókőn. A népszerű rendezvényen nem csupán a helyiek mulathattak kedvükre, hanem bizony a turisták is, akik egészen távoli országokból – Japánból, Koreából és Indiából – érkeztek Magyarországra, hogy megtekintsék azt a hagyományokban gazdag falut, amely még az UNESCO világörökség listáján is szerepel.

Szüreti fesztivál Hollókőben
Az időjárás is a kegyeibe fogadta a szüreti fesztivál résztvevőit
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A bor sem hiányzott a szüreti fesztiválról

A sok évtizedre visszanyúló hollókői szüreti mulatságon ezúttal sem volt hiány jókedvből, de még borból sem, amelyet becsületesen osztogattak a helybéliek – köztük Szabó Csaba, a község polgármestere is – minden résztvevőnek. A lovasokkal, hintókkal, népviseletesekkel, néptáncosokkal és maskarásokkal színesített szüreti felvonulás a Palóc útról indult, a jelenlévők pedig bejárták az Ófalut. 

A rendezvényen kirakodóvásár is volt: finom házi süteményekkel, rétessel, lángossal, helyi finomságokkal kínálták az érdeklődőket. A fesztiválon résztvevők a bor készítésének első lépéseit is megismerhették, továbbá megkóstolhatták a frissen készült mustot is.

Ezt követően a Pajtaárok színpadon fellépett a Hollókői Táncegyüttes, amelyet a FOLT zenekar kísért, majd a kisbíró kihirdette, mi történt az elmúlt évben a faluban. A délután folyamán hagyományőrző műsorral szórakoztatta a közönséget a Kazári Néptáncegyüttes, a Kisújfalusi Néptánccsoport, valamint ismét a Folt zenekar. A napot a 20 órakor kezdődő szüreti bállal zárták a Dr. Román András Látogatóházban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában