Elismerés

2024.09.11. 18:40

Hatvan éve szolgálja Hollókőt a falumúzeum

A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közösen szervezte meg a napokban a Hagyományaink vendégségben című rendezvényt a Szentendrei Skanzenban. Az eseményre Hollókő is meghívást kapott, amelynek hatvanéves tájházát köszöntötték.

Lászlók Judit

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere a portálunknak elmondta, hogy a Hagyományaink vendégségben című rendezvény a tájházakat, mint az örökség megőrzésének és tudás átadásának terét állította középpontba. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megünnepelték a jubiláló tájházakat. Így a Szentendrei Skanzenban megtartott eseményre Hollókő is meghívást kapott, ugyanis a falumúzeumként ismert tájházuk idén lett hatvanéves. 

falumúzeum
Idén hatvanéves a falumúzeum Hollókőn
Forrás: Beküldött

Oklevelet kapott a falumúzeum

– Az eseményen az Észak-Magyarországi Falu tájegység részeként mutatkozott be Hollókő. A filkeházi lakóházban és udvarban népviseletbe öltöztetés, élőszavas mesemondás, bőrdíszműves és hímzés bemutató, csuhéfonás, valamint kukoricapattogtatás is várta a látogatókat. Emellett a rendezvény keretében színpadra lépett a Hollókői Néptánccsoport is – fogalmazott Szabó Csaba. Hozzátette: – Az eseményen a Hollókői Falumúzeumot oklevélben részesítették, fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából. Mindez nagyon fontos számunkra, és külön öröm, hogy a résztvevők között a miénk volt a legidősebb tájház. 

Mit rejt a tájház?

Hollókő honlapja szerint az 1867-ben már álló korábbi lakóház maradványainak felhasználásával, a falu nagy részét elpusztító 1909-es tűzvészt követően épült fel  tájház a mai formájában. "Az utca vonalára merőlegesen elhelyezkedő, háromosztatú épület végével a várhegy lejtőjére támaszkodik, elől pedig alápincézett, közvetlenül az utcáról nyíló, gádoros lejárattal rendelkezik. A falakat kő alapra vályogból rakták. A csonkakontyos kialakítású nyeregtető cserépzsindellyel fedett, kisméretű deszka oromfala szerény áttört díszítést kapott. Az oldalhomlokzat vonalában egyszerű faoszlopos tornác, a hambit fut végig, innen nyílik a ház bejárata." – részletezik.

Hozzáteszik: "Amíg a műemlék falu kívülről korhűen helyreállított parasztházai, belülről a mai igényekhez igazodva, változatos új rendeltetésekre alkalmasak, itt a házbelső is a múlt század első felének paraszti világát idézi. A balassagyarmati Palóc Múzeum szakemberei rendezte állandó kiállítás egy közepes gazdasági állású, gyermekével és öregszülővel együtt élő fiatal házaspár lakását jeleníti meg."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában