Filmajánló

2 órája

Legjobb film október 23-ra

A forradalom mellett sok más történet került már filmvászonra az 1950-es évekből, és nem ok nélkül. A kor eseményeit idővel egyre többen dolgozták fel. Mára egy filmet hoztunk, hogy könnyebben fel tudják idézni a kor szellemét október 23. alkalmából.

Az 1950-es évek sajnos egy igen sötét és vérzivataros évtizede volt a magyar történelemnek, viszont a rengeteg történet, amit tartogat magában, jó táptalajnak számít a filmkészítők és egyéb történetmesélők számára. Az október 23-i forradalomra emlékezve hoztunk egy filmet, mely a forradalomután játszódik. - írja az Origo.

Pelikán és Virág elvtárs az október 23-i forradalom után még találkoznak egymással egy törölt jelenetben
Pelikán és Virág elvtárs az október 23-i forradalom után még találkoznak egymással egy törölt jelenetben 
Forrás: YouTube

Mit nézzünk október 23-án?

A tanú (1969)
A filmet Bacsó Péter rendezte. 1969-ben készült a magyar szatirikus film, amely a Rákosi-korszak abszurd és groteszk világát mutatja be. A film humorosan bírálja a kommunista rendszer visszásságait. A film központi karaktere Pelikán elvtárs,  egy egyszerű gátőr, aki akaratán kívül keveredik bele egy politikai kavalkádba. Manipulatív világ ez, tele koncepciós perekkel. 

Ikonikus mondatok a Tanuból
" Kicsit sárga, kicsit savanyúbb, de a miénk"
" Az élet nem habostorta"
" Mi leszünk az élet proletárjainak élcsapata"
" A nemzetközi helyzet egyre fokozódik"

Számodra is emlékezetes ez a film?

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában